Dramatický růst cen v restauracích nenastal
České obchody prožily o víkendu nejrozsáhlejší přeceňovací akci od roku 1993. V důsledku změny daně z přidané hodnoty, která začala platit hned po vstupu země do Evropské unie, získaly tisíce druhů zboží nové cenovky. Asi největší pozornost ale byla věnována restauracím, kterým se zvýšila DPH ze snížené 5procentní sazby do základní 19procentní. Jak se zdražení restauračních služeb projevilo v praxi, to se vydal zjišťovat Zdeněk Vališ.
"Dnes nebudeme zdražovat vůbec nic."
A chystáte se zvednout ceny?
"Pravděpodobně ano."
Co má být konkrétně zdraženo?
"Zatím netuším. To je věc pana šéfa a ten tu není. Uvidíme."
Říká servírka Michaela McCalebová. ČTK v průběhu soboty informovala o tom, že například většina restaurací na severu Moravy v souvislosti se zvýšením daně z přidané hodnoty o 14 procent zdražila. Někde se zvedly ceny až o 20 procent. A jak to o víkendu vypadalo kousek za Prahou? Podle Jindřicha Pavlišty, provozního restaurace "Lucern na schůdkách" v Dobřichovicích, se dnem vstupu do Evropské unie u nich zatím nic nezměnilo.
"Vůbec to není znát. Lidé nic nepoznají. Ceny se zatím nemění, protože se čeká, s jakými cenami přijdou dodavatelé, zda půjdou nahoru nebo dolů."Zdražovat ale v Lucernu budou muset a Jindřich Pavlišta se obává, že to povede k úbytku hostů.
"To je stoprocentní. Už před 1. květnem se zdražovalo a hosté ubývají. Je to horší a horší."
Vy osobně jste rád, že Česko vstoupilo do Evropské unie?
"No, asi jo, asi jo. Mám z toho takové rozpačité pocity, ale nebudeme tady tak uzavření, když všichni tam jdou."
O kousek dál v restauraci U nádraží šly ceny nahoru hned od soboty. Jak ale upřesňuje vedoucí Miroslav Kratochvíl, zatím jen u hotových jídel, ne u minutek. A pivaři mohou zůstat klidní.
"O zvýšení cen piva vůbec neuvažujeme, protože pivovary o tři procenta zlevnily. Spíše hodláme těmi ušetřenými třemi procenty kompenzovat vyšší DPH u jídel. Proto jídla nebudeme zdražovat o celých 14 procent, ale zatím o šest a uvidíme, co to udělá se zákazníky."
V restauraci U nádraží prý neměli problémy s tím, že zákon o DPH byl přijat teprve několik dní před vstupem do Evropské unie. Připravili se na něj předem. Miroslav Kratochvíl si přesto neodpustil připomínku na adresu politiků
"O tom, že vstoupíme do Evropské unie se vědělo dávno. Takže všechny ty zákony mohly být připraveny dávno. A my spíše připravujeme zákon o Benešovi a podobné nesmysly."
Ani jedna restaurace či hospoda v obcích podél Berounky, kam jsem o víkendu zavítal, nemíní v příštích dnech a týdnech plně uplatnit v cenách nárůst DPH o 14 procent. Důvod je zřejmý: obava ze ztráty hostů a tím i z poklesu tržeb. Jedna majitelka restaurace, která si přála zůstat v anonymitě, to shodně se svým manželem řekla ještě jinak.
"Vstup do unie vítáme a doufáme, že lidem se budou zvyšovat platy tak, aby si mohli dovolit chodit do restaurací."
V anonymitě chtěl zůstat také vedoucí jedné z restaurací na Husově náměstí v Berouně. Ceny jídel se u nich zvedly v průměru o tři procenta. Minutky nebyly zdraženy, tam už jsou prý ceny takříkajíc na doraz. Mírně nahoru šly i ceny nápojů.V této restauraci ale zvýšili rovněž ceny piva. A pan vedoucí vysvětlil proč."Já si myslím, že s naší dvanáctkou Gambrinus nejsme nejdražší. Máme pivo za 17 korun padesát haléřů. Všude okolo mají daleko dražší pivo a mají přitom Staropramen nebo Krušovice. My jsme stále v tom pivu nejlevnější."
Malá víkendová anketa ukázala, že některými pozorovateli očekávaný "velký třesk" v restauračních zařízeních po 1. květnu nenastal. K různým cenovým pohybům ale bude v příštích dnech ještě docházet. Někteří majitelé restaurací očekávají, jak se zachová konkurence. Pokles základní sazby DPH z 22 na 19 procent se někde může projevit ve snížení cen tvrdého alkoholu. Vstupem do Evropské unie došlo také ke zrušení celních bariér, takže je možné očekávat, že někteří restauratéři zlevní vína z dovozu. Na druhé straně bude mít vstup do Evropské unie vliv na ceny některých potravin. Jisté je, že výrazně například zdraží cukr, a to až o 20 procent. To je jediný potravinářský výrobek, jehož cenu unie reguluje, aby zaručila cukrovarům prodejní cenu. Následkem toho půjdou nahoru ceny sladkostí. Odborníci nicméně uvádějí, že hlavní silou, působící proti růstu potravinářských cen, bude konkurenční boj mezi obchodními řetězci.