Rok 2012: růst DPH zvýší ceny

0:00
/
0:00

Rok 2012 bude pro vládu důležitý. Platit začíná řada reforem, ať už v ekonomice, sociální oblasti, na trhu práce nebo ve zdravotnictví. Česko čeká zpomalení růstu a zvyšování cen. Citelné bude zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty z deseti na čtrnáct procent.

Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
Vláda prosadila pro letošní rok rozpočet s deficitem 105 miliard korun. Původně počítal s růstem ekonomiky o 2,5 procenta. Teď se hovoří o růstu maximálně o desetiny procenta nebo dokonce o poklesu. Reformy by měly přinést do státní kasy více peněz. Prezident koncem roku podepsal na sedm desítek novel zákonů v daňové oblasti. Které z nich se lidí nejvíce dotknou? Mění se například daň ze mzdy. Podle propočtů to bude výhodnější pro lidi s hrubým příjmem do 40 tisíc korun. Lépe placení zaměstnanci budou naopak na reformě tratit.

Co však zasáhne všechny bez rozdílu, bude růst dolní sazby daně z přidané hodnoty. Ta se zvedá z 10 na 14 procent. Do rozpočtu by to mělo přinést zhruba 20 miliard korun. Dražší budou potraviny, sociální a zdravotní služby, městská hromadná doprava, vstupenky na kulturu a sport, kniho, noviny, voda, i teplo. Potraviny zdražili obchodníci už před vánočními svátky. Zemědělský analytik Petr Havel nepředpokládá, že by hýbali s cenami i nyní po Novém roce, což se podle průzkumu ČTK potvrdilo. Mohlo by se totiž stát, že lidé by začali kupovat jen lacinější zboží.

"Speciálně český spotřebitel a speciálně v oblasti potravin se rozhoduje zejména na základě ceny. To je realita, přestože z různých průzkumů veřejného mínění vyplývá, že spotřebitelé dávají přednost kvalitě. Na to reagují obchodníci a výrobci. Výsledkem je pak samozřejmě skutečnost, že spotřebitelé kupují třeba méně kvalitní zboží a to právě asi hrozí."

Dá se očekávat, že průměrné náklady domácností v Česku vzrostou příští rok přibližně o 550 korun měsíčně, uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Na druhou stranu se zvyšuje daňový bonus na děti nebo valorizují penze. Zhruba polovina růstu nákladů půjde na vrub dražších potravin. Následuje teplo, voda, stravování, doprava, tiskoviny a léky. Zdražení léků se dotkne hlavně těch, které nehradí pojišťovna - třeba levnějších medikamentů proti chřipce. Na prášky na předpis by lidé měli doplácet přibližně stejně jako loni, uvedl viceprezident České lékárnické komory Michal Hojný.

"I u léků na předpis samozřejmě dojde k 1. lednu ke zvýšení jejich ceny, ale ten náklad bude z větší části přenesen na zdravotní pojišťovny."

Pro rok 2012 zůstává zachováno daňové zvýhodnění zaměstnaneckých stravenek, které vláda chtěla původně zrušit. Od letošního roku klesne státní podpora stavebního spoření na maximálně 2 tisíce korun ročně. Stát tak chce ročně ušetřit pět až šest miliard korun ze státního rozpočtu. Další omezení má platit od roku 2013. Státní podporu dostane jen ten, kdo uspořené peníze použije na bydlení nebo si ke stejnému účelu vezme úvěr od stavební spořitelny. Pokud budou lidé chtít kupovat nebo zastavit nemovitost, týká se jich i zvýšení poplatků na katastrálních úřadech a to dvojnásobně, na tisíc korun. Motoristé si zase připlatí na dražší dálniční známky a to o tři sta korun. Posílí se tak o 700 miliónů rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury. Více jeho šéf Tomáš Čoček:

"Pokud by jste se podívali do návrhu rozpočtu státního fondu na příští rok, tak to je přesně částka, o kterou se zvedly položky na opravy dálničních komunikací a rychlostních silnic."

Do rozpočtu státu a obcí by další peníze asi 8 miliard ročně měly přinést odvody z hazardu. Podle nových daňových změn si odvody rozdělí stát a obce.

Ekonomové očekávají, že by česká měna, která nyní oslabuje, měla během roku posílit. Čeká se mírný nárůst nezaměstnanosti a pokles reálných mezd. Zásadní pro české firmy bude vývoj německé ekonomiky a řešení dluhové krize v eurozóně.