Ministr Havlíček: Vleky se snad otevřou po 22. lednu

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) doufá, že vleky se po 22. lednu otevřou. Chaos na horách by se měl podle něj mírnit díky náhradám, na které budou mít skiareály nárok. Provozovatelé podle něj dostanou zdroje na to, aby mohli mít ve střediscích, pokud možno, více lidí.  Výpočet bude podle typů lanovek a vleků, řekl Havlíček v České televizi.  Uvedl, že počítá, že o náhrady požádají všichni nebo téměř všichni provozovatelé. V České republice je podle něj 450 skiareálů, z toho 150 velkých. Havlíček už tento týden uvedl, že součástí dohody o kompenzacích pro skiareály by mělo být to, aby provozovatelé středisek v nich přes uzavření zajistili dodržování základních bezpečnostních a hygienických pravidel.

Podle prezidenta Asociace lanové dopravy Jakuba Juračky by náhrady, které připravuje vláda, mohly celý sektor zachránit. Řekl to ČTK. Důležité podle něj je, aby se peníze dostaly do všech středisek, která zákaz provozu kvůli pandemii koronaviru postihl.

Lyžařská střediska mohla v nové zimní sezoně zatím fungovat jen loni mezi 18. a 26. prosincem. Ztráta, které dosud čelí, je podle Asociace horských středisek až 1,2 miliardy korun.