Ministr Mlynář čeká více než tři vážné zájemce o Český Telecom

Ministr informatiky Vladimír Mlynář čeká, že o 51,1 procenta státu v Českém Telecomu se budou vážně ucházet více než tři telekomunikační firmy. Ministr na tiskové konferenci řekl, že vedle Swisscomu a TDC projevili v minulých dnech zájem i zástupci France Telecomu. Podle něho existují o Český Telecom i další uchazeči.

Vláda rozhodla, že nejprve nabídne 51,1 procenta v Českém Telecomu strategickým investorům. Teprve v případě, že do března nenajde kupce, prodá akcie firmy na kapitálových trzích. Na tiskové konferenci to uvedl ministr financí Bohuslav Sobotka, který prosazoval rychlý prodej akcií přes trh. Podle něj jde o kompromis, kdy si vláda nechává otevřenou možnost vrátit se k variantě prodeje na trzích. Do konce roku by mělo být zahájeno zkrácené výběrové řízení, ve kterém budou oslovení potenciální zájemci z řad telekomunikačních firem. Na základě výsledku tendru se vláda rozhodne, zda prodá celý podíl jeho vítězi nebo nabídne akcie na trhu. Jaký výnos z prodeje vláda očekává, ministr neuvedl. Ekonomové jej nejčastěji odhadují kolem 52 až 57 miliard korun. Při rozhodování v tendru by měla mít rozhodující vliv cena. Při závěrečných jednáních by měl být podle ministra výnos jediným kritériem.

Podle analytika Patria Finance Tomáš Gaťka bude mít přijatá varianta prodeje dlouhodobě na akcie firmy negativní vliv, i když připustil krátkodobé posílení. "To může být dáno spekulacemi, že vláda již má nějakého vážného zájemce," uvedl. Pokud se nepovede prodej firmy strategickému investorovi, bude to negativní signál pro potenciální kupce před nabídkou na trhu a vláda získá výrazně méně, než kdyby akcie nabídla přes trh nyní, míní analytik.