Ministr obrany Kostelka je na návštěvě v Afghánistánu

Na návštěvě v Afghánistánu je ministr obrany Miroslav Kostelka. ČTK to potvrdil Jan Pejšek z tiskové služby ministerstva obrany. V této asijské zemi slouží několik desítek českých vojáků jak v silách Severoatlantické aliance ISAF v Kábulu, tak v protiteroristické operaci Trvalá svoboda, kterou vedou Spojené státy.

Kostelkova návštěva v Afghánistánu se uskutečnila ve čtvrtek a pátek, upřesnil Pejšek. Poslední květnový den navštívil ministr obrany podobným způsobem Irák, kde působí jednotka českých vojenských policistů.

Nyní v alianční operaci ISAF pracuje na kábulském letišti 20 českých vojáků, hlavně odborníků na odminovávání a meteorologů. Poslanci v únoru souhlasili s tím, že do této mise může být vysláno až 30 příslušníků české armády. Češi pro ISAF na konci března nabídli i tým českých zdravotníků - vojenského chirurga, anesteziologa a čtyři sestry. Podle informací ČTK by měli do Afghánistánu odjet ještě do konce tohoto měsíce. Poslanci v únoru schválili odjezd až 120 příslušníků speciální průzkumné jednotky z Prostějova do protiteroristické operace, ve které USA a jejich spojenci vyhledávají a ničí zbytky bojůvek talibanského režimu a teroristické sítě Al-Káida.