Ministr Šalom hovořil s Klausem o Blízkém východu

Také s prezidentem Václavem Klausem debatoval izraelský ministr zahraničí Silvan Šalom o situaci na Blízkém východě. Vyměnili si názory na řešení izraelsko - palestinského konfliktu, informoval ČTK prezidentův mluvčí Petr Hájek. Klausovi rovněž izraelský šéfdiplomat přivezl pozvání na návštěvu židovského státu.

Šalom v úterý jednal se svým českým kolegou Cyrilem Svobodou. Podle Šaloma by EU měla mít vyváženější postoj k problému mezi Izraelci a Palestinci. Nezaujatě a vyváženě podle něj na problém nazírá Česká republika jako nový člen unie. Šalom to vidí i u dalších devíti nováčků a stejnou politiku nyní hledá i u zbytku EU. Šéf izraelské diplomacie požádal Svobodu, aby se pokusil přesvědčit členské státy o nutnosti nestrannosti v nazírání na konflikt mezi Palestinci a Izraelci. Projevit by se to mělo například v přístupu k hlasování v OSN, míní Šalom.

V OSN je podle něj ročně schvalováno asi dvacet protiizraelských rezolucí, přičemž evropské státy 16 z nich podpoří a u čtyř se zdrží hlasování. "Nemám pochyb o tom, že Česká republika sehraje ústřední roli v zajištění vyváženější evropské politiky vůči Blízkému východu a v úsilí o zajištění míru v regionu," uvedl Šalom. Podle české diplomacie mají Palestinci nárok na svůj samostatný stát, avšak při současném ukončení útoků extremistů. Praha rovněž chápe nárok Izraelců na bezpečnost.

Izraelský ministr vysvětloval situaci i senátorům ze zahraničního senátního výboru. "Mluvil i o plánu postupných kroků, který má nyní vést k rušení osad v Gaze, ale i k bližší spolupráci například s Egyptem. Zdá se, že i Egypťanům záleží na tom, aby se tam situace uklidnila. To je dobré znamení," řekl ČTK předseda výboru Josef Jařab.