Ministr Škromach nabídl odborům jednání o mzdách na 14. dubna

Nový šéf tříčlenné skupiny vládních vyjednavačů, ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach nabídl odborovým svazům, které zastupují zaměstnance veřejných služeb a správy, 14. duben jako termín jednání o platech. ČTK řekl, že bude s odborovými předáky jednat o mzdovém vývoji v letech 2005 a 2006. Škromach v čele skupiny vystřídal vicepremiéra Petra Mareše, který však spolu s vicepremiérem a ministrem financí Bohuslavem Sobotkou zůstává členem týmu. "Ve skupině mám dva místopředsedy vlády, což mě těší," žertoval ministr. "Předpokládám, že je to signál vlády a pana premiéra, že další jednání by měla být vstřícnější vůči odborářům," uvedl. Ministr totiž stál při vyjednávání výše letošních 13. a 14. platů státních zaměstnanců na straně odborových předáků, kteří žádali jejich vyplacení v padesátiprocentní výši. Mareš a Sobotka trvali na deseti procentech 13. a 14. platů. Vláda pak rozhodla, že 13. platy budou vyplaceny v desetiprocentní výši. Rozhodnutí o 14. platech odložila.

Za platové předpisy a mzdy je odpovědný ministr práce a sociálních věcí, proto považuje mluvčí odborů Alena Vondrová za logické, že vyjednávání povede Škromach. Za nezbytnou považuje účast ministra financí. Přítomnost Mareše nekomentovala. Odmítla spekulovat i o tom, že by Škromachovo pověření mohlo být signálem větší vstřícnosti k odborům. "Odbory čekají korektní jednání vedoucí ke shodě přijatelné pro obě strany," dodala. Ohlášené jednání je obdobou kolektivního vyjednávání odborových centrál s vedením podniků, které se vede každoročně a týká se především mezd. Letos chce Škromach začít dříve, protože už nyní budou vládní strany jednat o základních ukazatelích státního rozpočtu. Jasno o vývoji mezd státních zaměstnanců by chtěly mít do konce prázdnin, uvedl ministr.

Škromach prý má pro odboráře dobré zprávy. Je přesvědčen o tom, že většina institucí bude schopna během roku uvolnit dostatek finančních prostředků, aby zaměstnanci měli ve srovnání s minulým rokem podobný nebo vyšší plat. Nebude to ale formou 13. a 14. platů, ale osobních odměn či ohodnocení. Ministr připustil, že to není systémový krok. S odboráři chce Škromach rovněž jednat o podmínkách zrušení 13. a 14. platů, které podle něj zbytečně každoročně vyvolávají rozruch. Napravit tuto situaci je podle něj možné jen změnou legislativy, což si vyžádá čas.