Ministr Sobotka: Do vlády nepustím rozpočet přesahující schválený schodek

Jednotlivá ministerstva, která požadují v rozpočtu na příští rok celkem o 35 miliard korun více než je vládou schválený schodek 118 miliard korun, mají zřejmě smůlu. "Já v žádném případě nepředložím do vlády návrh rozpočtu, který by tato omezení překračoval," řekl v Havlíčkově Brodě ministr financí Bohuslav Sobotka. Při přípravě rozpočtu existuje podle Sobotky drobný prostor pro zohlednění vládních priorit. Za ty vláda již dříve označila rozpočtovou reformu, vstup do Evropské unie a vzdělanostní ekonomiku. "Vláda bude mít k dispozici částku, jejíž výši jí sdělím začátkem září," řekl Sobotka. Peníze navíc mohou podle něj jednotlivá ministerstva obdržet pouze tehdy, když vláda uzná, že požadavky jsou v souladu s jejími prioritami. V každém případě to budou jen omezené finanční prostředky, dodal Sobotka.

I samotné ministerstvo financí požaduje jednu miliardu korun nad rozpočtový rámec, což považuje Sobotka za běžnou součást taktiky při sestavování rozpočtu. Ministerstvo financí se podle něj bude výrazně podílet i na celkových úsporách. Během tří let se počet zaměstnanců ministerstva sníží o více než devět procent, uvedl Sobotka.

Úmysl pracovníků finančních úřadů stávkovat kvůli výši platů ministr financí chápe. Zaměstnanci, kteří nedostanou přidáno tolik jako učitelé, mají podle něj právo vyjádřit svůj názor. Sobotka však bude žádat, aby stávka v žádném případě neohrozila chod daňové správy. Současný rozdíl v platech berních úředníků a celníků zdůvodnil Sobotka přechodem některých pravomocí z daňové na celní správu. "Když to zjednoduším - celníci budou mít v příštím období více práce," prohlásil Sobotka. S větší agendou však podle něj celní správa výrazně zeštíhlí. Ze současných 9000 celníků klesne jejich počet podle Sobotky během tří let na 7000.