Ministr Svoboda ukončil blízkovýchodní cestu v Egyptě

Situace na Blízkém východě, izraelsko-palestinský konflikt a situace v Iráku byly hlavními tématy nedělních jednání ministra zahraničí ČR Cyrila Svobody s egyptskými představiteli. Jak prezident Husní Mubarak tak generální tajemník Ligy arabských států Amr Músá se na ČR dívají jako na brzkého člena Evropské unie a domnívají se, že v roce prezidentských voleb v USA může být unie na Blízkém východě velmi prospěšná.

Mubarak se s českou diplomacií shoduje v postoji k Iráku. Obě strany se domnívají, že je zapotřebí co nejrychleji předat moc Iráčanům. V řešení izraelsko-palestinského problému klade ČR důraz na boj proti terorismu. Mubarak je pro politiku malých kroků, které povedou ke vzniku palestinského státu při zachování bezpečnosti Izraele. Ministr Svoboda ocenil zprostředkovatelskou roli Egypta při jednání s palestinskými radikálními skupinami. Palestinské vedení s nimi právě prostřednictvím Egypťanů vyjednává o ukončení útoků na Izraelce. Mubarak se domnívá, že ČR by měla využít dobrých vztahů k Izraeli a ovlivnit tak roli EU na Blízkém východě.

Ministr Svoboda řekl, že jednání s Mubarakem i Músou byla velmi otevřená a že neměl pocit suché výměny stanovisek, ale skutečného dialogu. Músá Svobodu dokonce překvapil sdělením: "Když už jsem tady a vedeme tak dobrý rozhovor, pojďme za korunním princem Fajsalem," a přizval k rozhovoru přítomného ministra zahraničí Saúdské Arábie Saúda Fajsala.

K bilaterálním tématům Svoboda řekl, že ČR chce s Egyptem spolupracovat zejména v oblasti vojenské i obchodní. Šéf české diplomacie ale nechtěl hovořit o konkrétních kontraktech. "Já se domnívám, že politici musejí otevírat dveře, že jejich role není uzavírat konkrétní kontrakty. Po nich musejí přijít firmy a dohodnout se samy," řekl.

Svoboda jednáním v Egyptě, při němž si stihl prohlédnout pyramidy v Gíze a českou archeologickou koncesi v Abú Síru, ukončil čtyřdenní návštěvu Blízkého východu. Kromě Egypta zavítal do Iráku a Palestiny. V Iráku se sešel s představiteli civilní správy a některými iráckými ministry, v palestinském Ramalláhu s předsedou palestinské samosprávy Jásirem Arafatem, premiérem Ahmadem Kurájou a dvěma ministry.