Ministr Vetchý odvolán z vlády

Exministr Vladimír Vetchý

Situace v české armádě je kritická: nedostatek finančních prostředků nutí vojáky čerpat nedotknutelné válečné zásoby. Po měsících odkladů se proto premiér Miloš Zeman rozhodl k výměně na postu šéfa resortu. Ministra obrany Vladimíra Vetchého nahradí jeho dosavadní ekonomický náměstek Jaroslav Tvrdík. Informuje Milena Štráfeldová.

Vladimír Vetchý vedl resort obrany tři roky. Za dobu jeho působení vstoupila Česká republika do Severoatlantické aliance, parlament přijal balík armádních zákonů, na druhé straně se však neustále prohlubovala kritická finanční situace armády. Mluvčí vlády Libor Rouček k narůstajícím problémům resortu uvedl:

"Spoustu problémů resort obrany zdědil z minulosti. To znamená ty hlavní projekty, například modernizace tanku T-72, nákup podzvukových letounů L-159. To jsou zakázky, které byly rozhodnuty v minulosti, ale za uplynulý rok nebo dva roky se ta situace nezlepšovala. Resort ministerstva obrany potřebuje pevnější ruku a potřebuje hlavně pevnější hospodaření."

Vetchý je již desátý ministr, který opouští sociálně demokratickou vládu. "Ve svém působení jsem byl determinován řadou předchozích ekonomických rozhodnutí, která neumožňovala řešit všechny problémy resortu podle mých představ," dodal Vladimír Vetchý ke svému odvolání.

Právě s ohledem na naléhavou situaci se prezident Havel rozhodl jmenovat nového ministra okamžitě. Šéfem resortu se stává dvaatřicetiletý bývalý důstojník Jaroslav Tvrdík, který ve své dosavadní funkci ekonomického náměstka hospodaření armády tvrdě kritizoval. Skutečnost, že armádu povede bývalý důstojník, se však nelíbí pravicovým politikům. Předseda branně - bezpečnostního výboru Senátu Michael Žantovský upřesnil:

"Jmenování profesionála do této funkce je v rozporu s principy civilního řízení a dohledu nad armádou a nemělo by k tomu dojít."

Jiný názor na jmenování Jaroslava Tvrdíka novým šéfem resortu má náčelník generálního štábu Jiří Šedivý:

"Pan Tvrdík je v současné době nevojákem a členem sociální demokracie a z toho titulu není důvod, proč by nemohl být ministrem obrany."