Ministr zahraničí Petříček navštívil týden po brexitu Manchester

Ministr zahraničí Tomáš Petříček je na návštěvě Británie. V Manchesteru se setkal se zaměstnanci českého generálního konzulátu i s Čechy, kteří v Británii žijí a studují. Generální konzulát v Manchesteru otevřel Petříček teprve loni 19. března. Za cíl nového českého zastoupení na severu Anglie tehdy označil pomoc českým občanům i firmám v nejisté době před odchodem Británie z EU. Brexit byl tehdy ještě plánován na konec března, Spojené království ale EU nakonec opustilo až minulý pátek. Vzhledem k letošnímu 75. výročí konce druhé světové války Petříček navštívil také hřbitov jižně od Manchesteru, kde uctil památku padlých československých vojáků.

Kvůli odchodu Británie z Evropské unie se na český generální konzulát v Manchesteru obrací s žádostí o pomoc stále více Čechů. V rozhovoru, který poskytl ČTK a ČT, to řekl generální konzul Ivo Losman. Zvýšený zájem o vyřizování dokumentů zaznamenal už od počátku roku, kdy si podle něj lidé začali uvědomovat, že brexit skutečně nastane. Británie opustila unii před týdnem. Jedním z úkolů manchesterského konzulátu je nyní podle Losmana informovat české občany o tom, co musí v souvislosti s odchodem Británie z EU udělat. Hlavní povinností pro ty, kteří chtějí v zemi zůstat, je požádat o takzvaný status usedlíka. Ten britské ministerstvo vnitra přiznává lidem, kteří v zemi žijí nejméně pět let. Ostatní dostávají takzvaný předběžný status usedlíka.

"Zhruba 33.000 českých občanů si již o ten status požádalo a naprostá většina těch žádostí již byla vyřízena - pozitivně," řekl Losman. Podle jeho odhadu nicméně v Británii žije až 100.000 Čechů. Zhruba 70.000 jich tak podle něj buď vědomě o usedlický status nepožádalo, nebo o této povinnosti vůbec neví. Velké množství lidí, kteří o toto povolení k trvalému pobytu nepožádalo, ale podle Losmana není českým specifikem. Týká se i všech ostatních zemí EU. Ve snaze informovat co nejvíce Čechů o jejich povinnostech po brexitu manchesterský konzulát čile komunikuje s krajanskými organizacemi, které na severu Anglie působí. Jedním z představitelů těchto organizací je i Tomáš Kostečka, který Čechům pomáhá ve městě Leeds a jeho okolí. Podle něj pochází zhruba 5000 ze 7000 českých občanů v této oblasti z romské komunity. Největším problémem je v současnosti podle něj to, že mnoho Čechů nemá platné cestovní doklady. Kvůli tomu pak nemohou požádat o status usedlíka.