Ministerstvo zahraničí chystá nové mise, některé evropské uzavře

Česká republika chce otevřít nová zastoupení. V prvním pololetí příštího roku by měly vzniknout v Barmě, Senegalu či na Srí Lance. Obnoví se také mise Kolumbii, která se před třemi lety uzavřela. Ministerstvo zahraničních věcí se chystá také posílit mise v Iráku, nebo Libyi. Měl by se tak zastavit trend uzavírání zastupitelských úřadů, který kritizovala jak politická opozice, tak i někteří koaliční poslanci.

Foto: Radio Prague International
Forma nových zastoupení, tedy zda půjde o velvyslanectví či konzulát, ještě není jasná. Úřady budou i kvůli škrtům v rozpočtu malé a úsporné. Mohou v nich pracovat jen jeden či dva lidé. Proč jsou nová zastoupení naplánována v zemích jako Kolumbie, Barma nebo Senegal, vysvětluje náměstek ministra zahraničních věcí Jiří Schneider.

"Tyto země byly vyhodnoceny složitou analýzou. Zejména se jednalo o ekonomické příležitosti a o to, že jsou to země, které jsou v jakémsi přechodném období, nemají nasycený trh. Dochází tam ke změně a mají určitou dynamiku, do které by se mohla vejít nabídka České republiky, a to nejenom ekonomická. I naše zkušenosti z toho, co znamená být takovou zemí v přechodu."

Česko naopak uzavře některá evropská zastoupení - misi v Lucemburku a při UNESCO v Paříži. Úlohu Lucemburku má převzít česká ambasáda v Belgii. Agendu mise při sekretariátu UNESCO převezme francouzská ambasáda. Česká diplomacie v optimalizaci počítá se zeštíhlováním svých dalších úřadů nebo slučováním podpůrných činností pro některé mise. Příkladem jsou sousedící země Pobaltí.

"Vymysleli jsme systém, který by byl pružnější a chceme se k němu přiblížit. To je pouze první krok, měla by to být jakási rutina při posuzování toho, zda máme svá zastoupení tam, kde se otevírají příležitosti, jsme schopni tam být a nemusíme tam nutně být celým závažím logistického zázemí včetně nemovitostí a podobně."

Ministerstvo zahraničí počítá s tím, že úřady moci lépe reagovat na vývoj hospodářské situace v zahraničí. Měly by více podporovat český vývoz. Využije také stávajících úřadů, například zastoupení jiných zemí, kam umístí své pozorovatele. Například v Kolumbii si diplomacie pronajme prostor od mise Evropské unie.

Jiří Schneider
"Už v loňském roce jsme takto umístili jednoho diplomata v Arménii při polské ambasádě. Tím šetříme podpůrné náklady. Podobně i ve dvou dalších případech - v Kolumbii a v Senegalu. Budeme jednat s dalšími zeměmi nebo s delegací Evropské unie o tom, abychom mohli diplomata umístit v rámci jiné ambasády."

Opoziční sociální demokraté zavírání zastupitelských úřadů v cizině kritizovali, divili se však i někteří zástupci vládních stran. Ministerstvo se chce také zbavit movitého a nemovitého majetku českých zahraničních zastoupení. Ušetřené peníze hodlá použít k rozšíření malých flexibilních zastupitelských úřadů či konzulátů.

"Budeme budovat systém, který je pružný, a který umožňuje, abychom tam přesunuli další lidi. To znamená, že musíme někde vzít, protože nepracujeme s rostoucími zdroji, ale naopak. Naše zdroje nejsou rostoucí a musíme ten systém zpružnit tak, abychom byli schopni reagovat rychleji."

Česko má nyní ve světě celkem 120 zastoupení. V zahraničí pro diplomacii pracuje necelá pětistovka lidí.