Ministr Zaorálek zatím odmítl nabídku přejít z kultury do čela diplomacie

Ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD) zatím odmítl nabídku přejít z ministerstva kultury do čela diplomacie. Je mu ale jasné, že vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) potřebuje řešit situaci v Černínském paláci. Diskusi o tom vidí na týdny. Novinářům dnes řekl, že je nespokojen s tím, jak ministerstvo zahraničí funguje a jak byly jeho kompetence osekány. Žádá proto změnu. Myslí si současně, že je třeba pokračovat v nynější práci na ministerstvu kultury, aby dokončil, co dělá a co slíbil. Nástup náchodského starosty a poslance ČSSD Jana Birkeho označil za příliš odvážný plán.

"Necpu se nikam a připadá mi přirozené pokračovat tady," uvedl. Dodal, že je připraven jednat o řešení situace, která vznikla po odvolání ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). O případném přechodu zpět do Černínského paláce plánuje Zaorálek jednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Chce se ho zeptat například na možnost koordinace evropské politiky. Na tiskové konferenci připomenul, že Petříček například nemohl promluvit do nákupu vakcín proti covidu. Diskusi o podmínkách pro svůj případný přestup na ministerstvo zahraničí vidí Zaorálek na týdny, do voleb přitom zbývá necelého půl roku. Jednat s vicepremiérem Hamáčkem bude v nejbližší době.

Ministerstvo kultury řeší podle Zaorálka klíčová témata, není kvůli covidu ve standardním provozu, vyplácí kompenzace pro tisíce lidí v kultuře. Ministerstvo zahraničí bylo podle Zaorálka "vykucháno", silné kompetence přešly jinam, řekl k evropské politice či vytvoření zmocněnce pro Rusko. Rošáda necelý půl rok před volbami souvisí s víkendovým sjezdem sociálních demokratů, během něhož Petříček neuspěl v souboji o vedení strany. Podle předsedy ČSSD končí proto, aby byla strana před volbami srozumitelná. Petříčka prezident Miloš Zeman odvolal v pondělí. Vedením diplomacie je zatím pověřen Hamáček.

Opozice mluví o nepřipravenosti či neuvěřitelném hazardu

O nezodpovědnosti či neuvěřitelném hazardu se zahraniční politikou hovoří opozice v souvislosti s tím, že předseda ČSSD Jan Hamáček neměl při odvolání ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) jistou náhradu. "Neuvěřitelný hazard s českou zahraniční politikou: odvolat ze dne na den ministra zahraničí a nemít nástupce. Komu to slouží? Prosazování zájmu ČR určitě ne," kritizoval situaci na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Šéf lidovců Marian Jurečka ironicky konstatoval, že v ČSSD mají změny evidentně promyšlené. "Odvolat ministra a nemít vyřešeno, kdo za něj povede ministerstvo, tomu říkám zodpovědná politika! Pardon, tady vlastně nejde o zodpovědnou politiku, ale o přání Hradu," míní. Také podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové měl mít Hamáček zajištěnou náhradu. "To ale neplatí, když je odvolání směsí osobní pomsty a požadavků Hradu. Pan Hamáček ukázal, že mu nejde o naši zemi. Nedivím se panu Zaorálkovi, že nechce být pěšcem, kterým táhnou jiní. Snad mu tenhle postoj vydrží," uvedla.