Ministr zdravotnictví Vojtěch oznámil rezignaci, podle opozice odstoupil pozdě

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za hnutí ANO odstoupil ze své funkce. Oznámil to na pondělí  tiskové konferenci. Premiérovi Andreji Babišovi (ANO)  už předal rezignaci. Vojtěch zároveň řekl, že chce vytvořit prostor pro řešení epidemie. Dál zůstane poslancem. Vojtěch řekl, že za jeho éry se podařila řada změn ve zdravotnictví dokončit nebo nastartovat. Jmenoval zahájení elektronizace zdravotnictví, reformy psychiatrické péče nebo budování sítě urgentních příjmů v nemocnicích. Podařilo se podle něj také zastavit úbytek zdravotních sester nebo vrátit význam dohodovacímu řízení mezi zdravotními pojišťovnami a jednotlivými segmenty zdravotní péče, ve kterém se rozdělují prostředky z veřejného zdravotního pojištění. Vojtěch je přesvědčen, že udělal maximum pro zvládnutí epidemie nemoci covid-19.

Premiér Babiš poděkoval Vojtěchovi  za práci v čele ministerstva zdravotnictví. Na twitteru napsal, že odcházející ministr udělal víc než většina jeho předchůdců a boj s první vlnou koronavirové epidemie zvládl podle Babiše "neuvěřitelně". Kdyby veškerou svou energii nemusel Vojtěch vynaložit na boj s koronavirem, jednou by se na něj vzpomínalo jako na nejlepšího ministra zdravotnictví, soudí premiér.

Hamáček: Od premiéra očekávám co nejrychlejší jméno nového ministra

Vicepremiér a šéf sociálních demokratů Jan Hamáček řekl, že od premiéra Andreje Babiše (ANO) očekává co nejrychlejší oznámení jména nového ministra zdravotnictví, aby resort mohl řídit opatření proti epidemii koronaviru. Změna ve vedení by podle něj neměla ovlivnit postup ministerstva zdravotnictví při řešení koronakrize.

Opozice: Vojtěch odstoupil pozdě a viníkem krize je Babiš

Opozice k odchodu ministra zdravotnictví vyzývala kvůli nezvládnutí epidemie opakovaně.  Podle některých opozičních politiků rezignoval pozdě. Uvedl to například šéf ODS Petr Fiala. Podle něj Vojtěch nezvládal situaci už v lednu. Od Babiše teď očekává, že rychle navrhne nového ministra, aby se koronavirová krize mohla dál řešit. Rychlou výměnu v čele rezortu požaduje také šéf lidovců Marian Jurečka. Ten považuje také za nutné, aby nový ministr byl schopný manažer. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové může za zhoršující se situaci ohledně pandemie koronaviru hlavně premiér Andrej Babiš z hnutí ANO. Místopředseda STAN Petr Gazdík míní, že Babiš potřeboval najít viníka. "A nějakou oběť své vlastní neschopnosti řešit koncepčně krizové situace," napsal na twitteru. Piráti považují výměnu ministra v době největší krize za nezodpovědnou.