Mladí Češi poznávali Británii, z jejich cesty vznikla výstava

Pohled na současnou Velkou Británii, jak ji vidělo během své letní návštěvy 50 mladých Čechů, přináší fotografická výstava Zoom In. Koná se do 8. listopadu v pasážích Slovanského domu v Praze a pořádá ji Britská rada. Soutěž a výstavu Zoom In uspořádala jako součást svého letošního projektu Crossroads for Ideas - Kde nápady nezapadnou. Tento projekt pro mladé talentované lidi ze střední Evropy připravila Britská rada a britské ministerstvo zahraničí. Jeho cílem je zprostředkovávat vzájemné setkávání talentů z různých oborů i jejich kontakt s partnery z Británie. Program obsahuje koncerty, filmové přehlídky, soutěž, putovní výstavu fotografií, tvůrčí dílny v Británii a další akce. Do konce roku jsou na programu ještě čtyři.

Fotografická výstava je výsledkem soutěže, kterou Britská rada vyhlásila pro lidi ve věku 18 až 23 let. "Cílem soutěže bylo ve dvojicích vypracovat projekt s plánem cesty do Británie, ve kterém se každá dvojice měla zaměřit na některou z osmi nabízených oblastí a napsat, koho nebo co chtějí vidět," řekla koordinátorka projektu Markéta Krahulíková. Zájemci měli na výběr oblasti módy, architektury, elektronických médií, ekologie, užitkového designu, genetiky, obchodu a financí a televizního průmyslu. Vybraných 25 dvojic dostalo od Britské rady peníze na přibližně čtyřdenní cestu a fotoaparát.

Lidé se rozjeli do různých míst země, pořadatelé chtěli, aby navštívili nejen Londýn. Jedna z dvojic si například jako téma vytyčily zjistit, jak vypadalo středověké anglické město. "Cílem bylo Británii prezentovat nejen jako Big Ben či střídání stráží u Buckinghamského paláce," uvadla Krahulíková.