Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Vláda plánuje další razantní šetření. Představitelé 25 zemí Evropské unie v pátek na summitu v Bruselu podepsali nový pakt rozpočtové kázně. Deset tisíc studentů po celém Česku protestovalo proti vládní reformě vysokých škol. Do zrestaurované vily Tugendhat v Brně se ve středu podívali první hosté.

Vláda plánuje další razantní šetření. Ekonomičtí ministři chtějí zmrazit výdaje rozpočtu o 23 miliard korun. Navrhují proto zvýšení daně z přidané hodnoty, omezení valorizace důchodů, zrušení porodného či zvýšení daní bohatým. Zvýšení daně z přidané hodnoty /DPH/ se dotkne všech, zdraží zboží. Jednou z variant je i zavedení jednotné sazby ve výši 19 a 20 procent, s možnou výjimkou na knihy a léky. Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek tvrdí, že zvýšení DPH nic neřeší, protože lidé budou jezdit nakupovat potraviny do zahraničí.

"Jestliže v zahraničí bude levnější benzín, levnější potraviny, občas i kvalitnější, tak lidé sednou do auta a nakoupí to úplně jinde a česká státní kasa spláče nad výdělkem. To opatření - 20 procent DPH - je hloupé i z tohoto důvodu. Je zřejmé, že se rozhodli, že peníze vytlučou zejména z důchodců a rodin s dětmi. To budou jejich hlavní úspory. Čili vláda se rozhodla, že bude šetřit na těch, kteří se mohou nejméně bránit."

Debatu rozvířil zejména další návrh ekonomických ministrů - zmrazení důchodů na dva až tři roky. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek předložil další variantu, která se používá například v Německu nebo ve Švédsku, aby byl růst důchodů ovlivněn výběrem pojistného.

"Návrh směruje k tomu, aby bylo zajištěno, že se deficit důchodového účtu nebude zvyšovat. To znamená, že valorizace důchodů bude kromě inflačního kritéria a kritéria růstu mezd také podvázána kritériem výběru pojistného."

Koalice se teď bude muset dohodnout na kompromisu. Podle ekonomických ministrů chce vláda také přijít s balíčkem, který bude mít prorůstový charakter a bude kompenzovat možný pokles soukromé či vládní spotřeby.


David Cameron a Petr Nečas  (vpravo),  foto: ČTK
Představitelé 25 zemí Evropské unie v pátek na summitu v Bruselu podepsali nový pakt rozpočtové kázně. Jako jediné dvě země EU se k němu odmítly připojit Česko a Británie. Smlouva má vést k tomu, že země zakotví do svého práva pravidlo vyrovnaných či přebytkových rozpočtů v dobrých časech. Povede i k důslednému trestání států porušujících rozpočtová kritéria.

Česko zatím zůstane mimo rozpočtovou unii. Důvodem jsou rozdílná stanoviska koaličních partnerů. Zatímco TOP 09 je pro podpis smlouvy, Věci veřejné a ODS dokument odmítají. Podle premiéra Petra Nečase Česko nemůže měnit svůj postoj, dokud koalice nenajde shodu. Ke smlouvě se může připojit později:

"Z tohoto pohledu nenastává žádná fatální zlomová situace, kdy buď my brzdíme ostatní státy v kroku, který chtějí udělat a nebo naopak my se nějakým způsobem odněkud vyřazujeme, protože do toho vlaku lze kdykoliv nastoupit bez jakýchkoliv problémů. Není tam žádné přijímací řízení, žádné schvalování. Kterákoliv nečlenská země eurozóny se může kdykoliv v budoucnosti připojit, ale musí tady být dosaženo koaliční shody."

Český premiér Petr Nečas a jeho britský protějšek David Cameron už ve čtvrtek v Londýně ladili postoje před summitem EU. Na vrcholné schůzce Praha a Londýn prosazovaly rozvoj jednotného trhu EU. Kvůli tomu se také obě země připojily k dopisu dvanácti států, které po tom hlasitě volají.


Foto: ČTK
Deset tisíc studentů po celém Česku protestovalo proti vládní reformě vysokých škol. Studenti vyšli do ulic v Praze, Hradci Králové, v Plzni, Ostravě i v Českých Budějovicích. Středečními demonstracemi vyvrcholil tzv. Týden neklidu, menší akce studentů pokračovaly až do pátku. Podle vicepremiérky Karolíny Peake se ministr školství Josef Dobeš debatě nebrání.

"Když projednávala legislativní rada vlády minulý týden návrh reformy vysokých škol a vrátili jsme ji zpátky k dopracování s tím, že bychom ji byli připraveni znovu probírat už za 14 dní, ministerstvo školství naopak požádalo ještě o prodloužení o další dva týdny právě proto, aby jakoukoliv změnu mohlo nejdříve vydebatovat se zástupci vysokých škol a nepředkládalo na vládu nic, co by nebylo předem projednáno s vysokoškoláky."

Iniciativa Za svobodné vysoké školy se postavila proti záměru ministra školství Josefa Dobeše, aby studenti namísto školného platili každý semestr takzvané zápisné. Členové hnutí se obávají, že zápisné se bude postupně zvyšovat, a vadí jim, že zatím není jasné, zda bude zavedena finanční pomoc studentům. Studentům vadí zamýšlené užší propojení škol s politikou a byznysem. Do tzv. týdne neklidu se zapojilo 18 vysokých škol z osmi měst.


Do zrestaurované vily Tugendhat v Brně se ve středu podívali první hosté. Vila se otevřela po dvouleté rekonstrukci, která se vyšplhala na téměř 174 miliónů korun. 85 procent šlo z prostředků EU. Na slavnostní otevření přijeli i potomci původních majitelů a členové mezinárodního poradního týmu, který k opravám dával doporučení. Když se manželé Tugendhatovi po svatbě rozhodovali, kdo jim postaví dům, volba padla na architekta Ludwiga Miese van der Rohe. Ten přijel do Brna v září 1928. Už v té době tu stály zajímavé věci, areál brněnského výstaviště, zajímavý hotel Avion.

"Říká se ale, že ho nejvíc oslnila poloha té parcely s nádherným výhledem na město Brno, takže se rozhodl, že zakázku přijme. Oni se s ním setkali přímo na Silvestra na konci roku 1928. Místo silvestrovské oslavy s ním strávili celý večer, on jim představil svoje plány a manželé Tugendhatovi to nadchlo natolik, že se rozhodli, že podle těchto plánů bude dům postaven,"

uvedl Pavel Ciprián, ředitel Muzea města Brna. Architekt tu realizoval svoji ideu propojit obytným prostor se zahradou. Díky ocelovému skeletu dosáhl toho, že mohly být vypuštěny nosné zdi a nahradil je obrovskými okny. Vila Tugendhat je od roku 2001 zapsána v seznamu památek UNESCO.