Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Po středečním rozpočtovém fiasku už ODS naplno dochází, že se ocitla v zoufalé situaci, píší Lidové noviny. Spolu s ČSSD a zelenými je zodpovědná za Fischerovu vládu, na kterou ale už nemá vliv. Nyní občanští demokraté vymýšlejí, jak ze svízelné situace ven.

Zleva místopředseda ODS Ivan Langer a jeho spolustraníci Petr Nečas a Petr Tuchoř,  foto: ČTK
Po středečním rozpočtovém fiasku už ODS naplno dochází, že se ocitla v zoufalé situaci, píší Lidové noviny. Spolu s ČSSD a zelenými je zodpovědná za Fischerovu vládu, na kterou ale už nemá vliv. Nyní občanští demokraté vymýšlejí, jak ze svízelné situace ven. Ohrozit v Česku populární kabinet Jana Fischera se totiž kvůli možným negativním reakcím veřejnosti bojí. Na druhé straně s ním ale nechtějí být nadále spojováni. Proto lídři ODS opatrně pohrozili možností, že by mohli z kabinetu odvolat ministry, které jejich strana do vlády nominovala. Jiří Paroubek si totiž stejně jako před volbami v roce 2006 dal dohromady většinovou hlasovací koalici přesně podle svých představ. Jednání o rozpočtu naplno ukázalo, že kromě komunistů může počítat i s lidovci, odpadlíky a dokonce se Stranou zelených. Touto většinou dokáže prosadit všechny své nápady, připouští místopředseda ODS Petr Nečas. ODS však nemá šanci hrát roli autentické opozice, protože je zodpovědná za vládu, která závisí na vůli Paroubkovy sněmovní většiny.


Foto: Evropská komise
Kanada hromadně zamítá žádosti českých Romů o azyl. Za poslední měsíce jich odmítla 400 a zhruba stejný počet žadatelů svůj pokus o získání azylu sám vzdal. Do Česka se tak vrací na 800 Romů. S odvoláním na zdroj z českého ministerstva zahraničí to uvedly Lidové noviny. Kanadská strana podle informací listu argumentuje tím, že situace v Česku se změnila a je nyní považována za bezpečnou zemi. Přitom poslední zpráva Agentury Evropské unie pro základní lidská práva uvádí, že čeští Romové jsou diskriminováni nejvíce v celé EU. Vyjádření kanadského ministerstva pro přistěhovaleckou politiku se deníku nepodařilo získat. Hromadné návraty Romů potvrzuje i ředitelka kanceláře rady české vlády pro záležitosti romské komunity Gabriela Hrabaňová. Uvedla, že její úřad se snaží apelovat na místní samosprávy, aby nedělaly navrátilcům problémy s užíváním bytů, které opustili. Podle kanadského velvyslanectví v Praze letos v prvním pololetí o azyl v Kanadě žádalo 1720 občanů Česka, které se umístilo na druhém místě za Mexikem s téměř 5500 žádostmi. Do Kanady jezdí z Česka vesměs Romové, kteří si stěžují na diskriminaci. Jiné informace ovšem hovoří o tom, že odjezdy českých občanů jsou organizované, někteří lidé si z nich udělali podnikání a žadatelé zneužívají tamní systém.


V Bezpečnostní informační službě (BIS) pracuje ve vysoké funkci Vladimír Paleček, který před listopadem 1989 působil 14 let u komunistické Státní bezpečnosti (StB). Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Z dokumentů vnitra vyplývá, že se Paleček ve službách StB pokoušel výhrůžkami a vydíráním přimět západní diplomaty ke spolupráci. Bývalý komunistický důstojník, který nyní řídí jedno z nejdůležitějších oddělení BIS, se specializoval na získávání kompromitujících materiálů na západní diplomaty, kteří působili na ambasádách v tehdejším Československu. Mladá fronta Dnes uvádí, že nejčastější metodou bylo kompromitovat diplomaty prostřednictvím nastrčených prostitutek. Paleček se zaměřoval především na diplomaty ze Španělska, Portugalska a Itálie. Konzuly pak podle listu nutil prostřednictvím kompromitujících informací k podpisu spolupráce. StB se vydíráním diplomatů dostala k šifrovacím tabulkám a k diplomatické poště, aby mohla číst zakódované zprávy ze západních ambasád v Praze a instrukce z NATO. BIS případ odmítla komentovat.


Evropská unie podle deníku E15 omezila Česku i dalším členským státům možnost získávat doprovodné zakázky neboli offsety, které slouží jako kompenzace nákladných zbrojních projektů. Zatímco například v souvislosti se stíhačkami Gripen nebo transportéry Pandur mají české firmy ještě možnost dosáhnout na offsety v celkové hodnotě až 150 procent objemu daného kontraktu, nyní to může být nejvýše 100 procent, píše E15. Další a o dost zásadnější změnou má být úplné zrušení offsetů. Evropská obranná agentura, která má tuto problematiku na starost, vychází z toho, že vývoj nových zbraňových systémů, který je velmi nákladný, probíhá roztříštěně v jednotlivých zemích. Agentura proto chce toto úsilí koncentrovat třeba po vzoru nadnárodního koncernu EADS. To znamená, že zúčastněné země by byly přímo zapojeny do výroby a dodávek s tím, že nutnost požadovat offsety by tak odpadla. Ze záměrů evropské agentury má vážné obavy Asociace obranného průmyslu ČR. Podle jejích představitelů bude zrušení offsetů znamenat zásadní ohrožení tohoto odvětví.


Možná až čtvrtinu pedagogů hodlá propustit Fakulta právnická Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni. Ve čtvrtek to řekl děkan Jiří Pospíšil, píší Deníky v Plzeňském kraji. Fakulta má nejvíce učitelů na počet studentů ze všech právnických fakult v ČR. Děkan také uvažuje o sloučení několika kateder do jedné. Podle deníku chce Pospíšil předložit akademickému senátu fakulty návrh na sloučení katedry obchodního práva, občanského práva a pracovního práva do jedné velké katedry zaměřené na soukromé právo.


Brněnská vila Tugendhat se změní ve staveniště, přestože pokračují spory o opravu. Jak píší Lidové noviny, vstupenky do vily se začínají vyvažovat zlatem. Zbývá totiž posledních dvacet dnů, po které zůstane památka zapsaná na seznamu UNESCO otevřená veřejnosti. Poté začne rekonstrukce, která ji na několik let uzavře. Poslední prosinec jako den uzavření se pravděpodobně nezmění, přestože brněnská radnice dosud nevybrala firmu, která práce v odhadované ceně 150 milionů korun zajistí. Pak bude záležet na počasí, ale radní doufají, že v březnu se oprava skutečně zahájí. A získají i stomilionovou dotaci z evropských fondů. Vila architekta van der Roheho je unikátem zaneseným v učebnicích architektury.


Ministerstvo spravedlnosti se snaží rozptýlit obavy pěstitelů kaktusů z kriminalizace tohoto koníčku. Jak píše deník Právo, podle ministryně Daniely Kovářové jim od Nového roku nehrozí vězení za pěstování kaktusů, které obsahují meskalin. Ministerstvo prý proto nehodlá vyslyšet výzvy kaktusářů a botaniků a nebude navrhovat, aby byla tato látka vyjmuta ze seznamu zakázaných přírodních drog. Podle ministerstva je pěstování rostlin s meskalinem trestné už jedenáct let. Doteď se prý nestalo, že by byl nějaký kaktusář odsouzen.