Mluvčí ČSA: Arabové, kteří se školili u ČSA, nepatří k teroristům

Dva muži arabského původu s libanonskými cestovními pasy, kteří se školili na trenažéru Českých aerolinií (ČSA), rozhodně podle české tajné služby nejsou teroristy a nejsou na ně nijak napojeni. Mluvčí ČSA Daniel Plovajko v sobotu rozhlasové stanici BBC řekl, že tajné služby to zjistily již minulý týden. Deník Mladá fronta Dnes přinesl ve svém sobotním vydání informaci, že si muži loni zaplatili hodiny na trenažéru Boeingu 737 Českých aerolinií. Podle Plovajka nyní tajné služby prověřují všechny piloty i renomovaných zahraničních aerolinek, kteří se na trenažéru školili.

Vedoucí školicího střediska Miloš Kvapil pro Mladou frontu Dnes uvedl, že si Libanonci výuku objednali jako zpestření dovolené v České republice a platili hotově. To podle deníku vzbuzuje podezření. Jak dále uvádí, oba Libanonce, ale i další klienty ze zahraničí, si nechaly ČSA prověřit cizineckou policií. Prověrka ukázala, že nikdo z podezřelých cizinců není na seznamu mezinárodně hledaných osob, píše dále list. Po útocích na USA se však ukázalo, že v seznamech tehdy nebyl ani žádný z teroristů, kteří později útok spáchali, připomněl deník. Kvapil k tomu podotkl, že po událostech z 11. září ČSA proškoluje pouze vlastní piloty a letce z leteckých společností, které si lekce zaplatí.

Školení na trenažéru věrně simuluje let s letouny Boeing, a to i v případě požáru motorů. Lze na něm navolit start a přistání na mnoha velkých světových letištích a také let s plným či prázdným strojem. Hodinová lekce zájemce stojí 400 dolarů (přibližně 15.000 korun).

Autor: Eva Petržílková