Mluvit o migraci v Paříži měli Rumuni i Češi, řekl Schwarzenberg

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v Paříži vysvětloval své postoje k romské problematice a k repatriaci Romů z Francie na Balkán, o níž nedávno řekl, že na něj dělá dojem rasismu. Zopakoval také svůj názor, že na konferenci o migraci, která se dnes ve francouzské metropoli koná, měli být pozváni zástupci Rumunska, Bulharska i Česka, kteří by k záležitosti měli také co říci. Schwarzenberg se sešel s poradcem prezidenta Nicolase Sarkozyho pro zahraniční politiku Jeanem-Davidem Levittem a potom s šéfem francouzské diplomacie Bernardem Kouchnerem. Ministr novinářům sdělil, že téma Romů otevřel u Levitta sám, protože je to pro něho citlivá otázka. Levitte tuto problematiku nevznesl.

Schwarzenberg novinářům řekl, že romská otázka je pro něho citlivá i proto, že vyrůstal nedaleko tábora v Letech u Písku. Táborem za nacistické okupace prošlo přes 1300 Romů, z nichž 327 tam zahynulo a přes 500 bylo převezeno do Osvětimi. Kouchnerovi Schwarzenberg řekl, že i Česko by mělo na konferenci k migraci co říci vzhledem k problematice vízové politiky, kterou vůči němu uplatňuje Kanada. Ta přitom na konferenci kromě velkých evropských zemí pozvána byla. Kouchner Schwarzenberga prý ujistil o podpoře Česka v jeho úsilí o odstranění kanadské vízové povinnosti.

Kouchner a předtím Levitte podle českého ministra hovořili o velkém francouzském zájmu podílet se na dostavbě jaderné elektrárny v Temelíně nebo v Dukovanech. Schwarzenberg řekl, že pro Českou republiku by bylo zajímavé, kdyby se Francie tendru na Temelín zúčastnila, protože podle něj má nejmodernější techniku.