Poslední rozloučení s Karlem Schwarzenbergem

V katedrále svatého Víta na Pražském hradě se s Karlem Schwarzenbergem rozloučily stovky lidí. Katolický obřad doprovázely státní pocty. Zádušní mši sloužil pražský arcibiskup Jan Graubner, kázání pronesl Tomáš Halík, s krátkou smuteční řečí vystoupil i prezident Petr Pavel. Bývalý ministr zahraničí, poslanec, senátor, hradní kancléř Václava Havla a příslušník jednoho z nejstarších evropských šlechtických rodů zemřel 12. listopadu ve Vídni, bylo mu 85 let.

Vdova Therese Schwarzenbergová a syn Jan Nepomuk Schwarzenberg | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Obřadu se v pražské katedrále kromě rodiny, přátel a spolupracovníků zesnulého zúčastnily stovky pozvaných hostů - členové vlády a obou parlamentních komor, bývalý prezident Miloš Zeman, zástupci domácí i evropské šlechty, diplomaté, lidé z kulturní obce, představitelé významných institucí a další osobnosti veřejného života. Dorazila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová i zástupci tří evropských vládnoucích šlechtických rodin - monacký kníže Albert, velkovévoda Jindřich Lucemburský a princ Alois z Lichtenštejna. Britskou královskou rodinu zastupoval velvyslanec Matt Field.

Foto: Ondřej Deml,  ČTK

Stovky lidí sledovaly obřad v chrámu na velkoplošné obrazovce na Hradčanském náměstí. Přímý přenos z pohřbu vysílaly také všechny hlavní tuzemské televize.

Organizace pohřbu se řídila přáním zesnulého politika a aristokrata. V katedrále proto zazněla československá hymna, lidová píseň Ach synku, synku, svatováclavský chorál, latinský hymnus Dies Irae (Den hněvu) či koleda Narodil se Kristus Pán. Rakev byla zahalena do modro-bílé schwarzenberské vlajky, před oltářem byly vystaveny řády Bílého lva a Zlatého rouna i znak rodu. Čtení z evangelia přednesl synovec zesnulého Ferdinand.

Foto: Jaroslav Svoboda,  ČTK

Vychovatel společnosti, výjimečný intelektuál

Tomáš Halík | Foto: Roman Vondrouš,  ČTK

Halík ve svém kázání označil zesnulého Schwarzenberga za vychovatele soudobé české společnosti,  vyzdvihl Schwarzenbergu pokoru, humor, rodovou tradici i lidovost, které podle Halíka vrátil důstojnost. "Ukázal rozdíl mezi hrdým češstvím a zatuchlým čecháčkovstvím," řekl kromě jiného o zesnulém.

Přímluvy přečetli starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská, která je vnučkou šlechtice Jiřího Douglase Sternberga a vzdálenou Schwarzenbergovou příbuznou, a blízký Schwarzenbergův spolupracovník Miroslav Kalousek.

Na závěr zádušní mše přednesl smuteční řeč prezident Petr Pavel. „Odešel výjimečný intelektuál, obratný diplomat i lesník, jak o sobě rád s nadsázkou říkal, člověk velkorysý laskavý a moudrý,“ uvedl prezident. V závěru obřadu poděkoval syn Jan Schwarzenberg.

Prezident Petr Pavel s manželkou | Foto: Ondřej Deml,  ČTK

Průvod s rakví

Foto: Ondřej Deml,  ČTK

Po skončení zádušní mše se průvod s rakví na cestě od oltáře zastavil u Schwarzenberské kaple, zaznělo 34 úderů zvonu Zikmund jako připomínka 34 let svobodné republiky. Rakev z katedrály vyprovodil smuteční marš v podání Hudby Hradní stráže zkomponovaný pro maršálka Schwarzenberga, který v bitvě u Lipska porazil Napoleona.

Při odjezdu z areálu Hradu se vůz se Schwarzenbergovými ostatky krátce zastavil před Schwarzenberským palácem na Hradčanském náměstí. Krokem projel okolo Černínského paláce, kde sídlí česká diplomacie, a v doprovodu policejního vozu odjel na Orlík v jižních Čechách. Tam budou ostatky uloženy do rodové hrobky.

Foto: Michal Kamaryt,  ČTK

Schwarzenbergův život odráží pohnutou historii českých zemí. Nejen jeho příznivci oceňovali celoživotní a přitom neokázalou službu vlasti, kterou musel s rodinou jako dítě po komunistickém puči na čtyřicet let opustit, ale také nadhled, svérázný humor a schopnost spojovat lidi různého přesvědčení, naturelu i původu.

Foto: Ondřej Deml,  ČTK

Schwarzenberg byl ve Vídni, kde sídlí jeho rodina, poslední dny před úmrtím hospitalizován kvůli dlouhodobým zdravotním problémům. Předtím byl v nemocnici v Praze. Jeho památku od listopadu uctili lidé v sérii mší v místech spjatých s jeho životem, další se ještě uskuteční. Ve vídeňské katedrále svatého Štěpána se bude konat zádušní mše 16. prosince. Další se pak budou konat příští rok 9. ledna v rakouském Murau, 11. ledna v německém městě Schwarzenberg, 16. ledna v Sedlci u Kutné Hory, 17. ledna v Orlíku nad Vltavou a 18. ledna v Českém Krumlově.

Autor: Tereza Janouškovcová | Zdroj: ČTK
klíčové slovo: