Mlynář: Jednou z variant privatizace Telecomu je prodej minority

Česká vláda uvažuje o tom, že v Českém Telecomu prodá pouze menšinový podíl, přestože má ve firmě většinu. Pokud by se ale nenašli zájemci o celý nabízený balík, v úvahu by připadal i prodej mobilní odnože Eurotel bez Telecomu. Britskému ekonomickému listu Financial Times to řekl ministr informatiky Vladimír Mlynář.

Podle pondělního vyjádření Mlynářovy mluvčí Kláry Volné nejsou však tyto informace reakcí ministra na páteční oznámení TelSource o záměru prodat svůj 27procentní podíl v Telecomu, ale pochází ze zhruba 14 dní starého rozhovoru ministra Mlynáře pro britský list. Poslední krok TelSource podle ní ministerstvo analyzuje a zatím se k němu nebude vyjadřovat.

Ministerstvo informatiky chce podle listu vládě navrhnout celkem tři možnosti řešení. Buď prodat celých 51 procent akcií Telecomu, nebo pouze menší část, nebo zprivatizovat jen Eurotel a Telecom si ponechat. Podmínkou ale zůstane, aby zájemci o privatizaci byli spojeni se strategickým investorem, například s některou firmou z odvětví telekomunikací, a nejen s finanční společností. Prodej obou firem zvlášť a ve stejnou dobu podle Mlynáře není na pořadu dne.

Ministr řekl, že vláda je připravena v příštím roce privatizovat a jednat, přičemž o strategii bude informovat do konce roku. Nejdříve ale musí být o podíl v Telecomu zájem. To by se ale mohlo ukázat jako závažný problém, protože Mlynář sám přiznal, že "zástupy zájemců" zatím nevidí.

Mlynář by chtěl, aby byl Telecom zprivatizován příští rok, nechce však vládu přemlouvat k vypsání tendru, do kterého by se nikdo nepřihlásil. Už na konci loňského roku mohlo Telecom za asi 1,82 miliardy dolarů získat konsorcium Deutsche Bank a TDC, avšak z kontraktu sešlo kvůli postoji konsorcia TelSource. To chtělo za svůj menšinový podíl získat stejnou částku jako vláda.

TelSource je bývalým strategickým partnerem vlády a má zhruba 27 procent akcií Telecomu. Jejich společná dohoda vyprší příští rok, což by mohlo privatizaci podle Mlynáře zjednodušit. Šance na prodej Telecomu jsou už ale větší, protože se jednak zlepšil stav globálního telekomunikačního sektoru, jednak má Telecom plnou kontrolu nad mobilní odnoží Eurotel.