Mlynář: Nový vlastník Telecomu by mohl být znám v březnu, pošta zůstane státu

Nového vlastníka státního 51procentního podílu v Českém Telecomu by mohla vláda vybrat v březnu. V rozhovoru s ČTK to uvedl ministr informatiky Vladimír Mlynář s tím, že bude prosazovat prodej celého balíku jedné firmě. O novém majiteli by pak měla rozhodnout nabídnutá cena.

Ministr financí Bohuslav Sobotka, který má privatizaci Telecomu na starosti, nedávno řekl, že vládě navrhne tři varianty prodeje. Vedle nabídky celého podílu jednomu investorovi uvažuje o prodeji akcií přes kapitálové trhy nebo kombinaci obou možností.

Odborníci očekávají výnos z prodeje podílu 50 až 65 miliard korun. Tržní hodnota firmy, která vlastní 100 procent v mobilním operátoru Eurotel, je podle současného kurzu akcií kolem 110 miliard korun.

Naproti tomu Česká pošta by měla podle ministra Mlynáře zůstat ve státních rukách nejen po celé funkční období současné vlády, ale stát by si v ní měl zachovat kontrolu i v budoucnu.

"Každý, kdo se seznámí s problematikou poštovního trhu v Evropě, dospěje k závěru, že stát nemůže ztratit kontrolu nad tímto klíčovým síťovým odvětvím," uvedl. Podle ministra ale není vyloučeno, že pokud bude podnik někdy v budoucnu potřebovat peníze na rozvoj, použije jako zdroj investic emisi svých akcií. Vláda připravuje zákon, který by změnil poštu ze státního podniku na akciovou společnost 100procentně vlastněnou státem.