Přehled tisku

L’Epopée slave au château de Moravský Krumlov
0:00
/
0:00

Na Muchovu Slovanskou epopej se podle Mladé fronty Dnes (MfD) přijel o uplynulém víkendu do Moravského Krumlova podívat malířův vnuk John Mucha a také Charles Crane, vnuk umělcova mecenáše. Epopej však neviděli, na zamčený moravskokrumlovský zámek se nedostali. I přesto ale zjistili, že uměleckému dílu hrozí akutní poškození.

Na Muchovu Slovanskou epopej se podle Mladé fronty Dnes (MfD) přijel o uplynulém víkendu do Moravského Krumlova podívat malířův vnuk John Mucha a také Charles Crane, vnuk umělcova mecenáše. Epopej však neviděli, na zamčený moravskokrumlovský zámek se nedostali. I přesto ale zjistili, že uměleckému dílu hrozí akutní poškození. "Připravovali jsme pana Cranea na to, že Epopej je zapečetěná a že ji pravděpodobně neuvidí," uvedla mluvčí Muchovy nadace Simona Krištofková. I tak ale sobotní delegace zjistila zásadní věc: pět svinutých pláten, která chtěli restaurátoři urychleně převézt do Prahy a před zapečetěním je stihli sbalit, je uloženo v igelitových obalech. A to tempeře, kterou Mucha maloval, rozhodně neprospívá. Epopej má být v nejbližších dnech prohlášena kulturní památkou. I přesto, že Charles Crane byl psychicky připravený, že Epopej neuvidí, tahanice kolem ní ho mrzí. "Jak můžou reagovat na zamčený zámek? Smutně,"řekl deníku odstupující starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý, který o zachování Epopeje na zámku poslední půlrok intenzivně bojoval. "Jsme přesvědčeni, že Slovanská epopej by v současnosti měla zůstat v Moravském Krumlově a město Praha by mělo úzce spolupracovat s Muchovou nadací a jeho rodinou na hledání vhodného umístění pro toto dílo," informovali minulý měsíc vnukové mecenáše, uzavírá MfD.


Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
Sociální demokracie na Litoměřicku zrušila členství 203 lidem z celkového počtu 496 členů. Strana tak učinila po aféře, kdy došlo k pokusu o hromadný nábor nových členů. Výsledek šetření, kdy strana přeregistrovaly členy, schválilo stranické předsednictvo, píše deník Právo. "Pokud jde o zprávu o přeregistraci sociální demokracie v okrese Litoměřice, ta byla schválena. Včetně toho, že na základě přeregistrace došlo k zániku členství zhruba dvou set členů této okresní organizace,"řekl deníku úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj se potvrzuje, že kontrola a přeregistrace měly svůj smysl. Konstatoval, že přeregistrace je vždy osobní kontakt. Většinou jsou to lidé, kteří se buď nedostavili, nebo poté, kdy byli kontaktováni, už se ke svému členství v ČSSD nehlásili, dodal Sobotka. V Litoměřicích nyní budou muset uspořádat novou stranickou konferenci. V samotném městě bylo před provedením šetření 262 členů. Počet členů buňky se poté, co se ČSSD zbavila podezřelých členů, snížil na 141 lidí, napsalo Právo.


Ministr vnitra Radek John (VV) vydal v říjnu interní nařízení, podle něhož by se novým policejním prezidentem mohl stát člověk, který není příslušníkem policie. Informují o tom Lidové noviny (LN), které mají dokument k dispozici. Policejní odboráři s takovým postupem nesouhlasí. Podle listu ministrovo nařízení naznačuje, že z funkce brzy odejde současný policejní prezident Oldřich Martinů. "Samozřejmě hledáme varianty. Jde nám o to, mít na všech místech ty nejlepší lidi. Například z prostředí státního zastupitelství," potvrdil LN John. Podle něj se ale předtím musí vést široká diskuse. "Je otázkou, nakolik by policisté přijali takovou osobnost," dodal. První reakce z řad policie přitom naznačují, že by se s civilistou ve svém čele smiřovali jen stěží, uvádí deník. "Je to obcházení zákona, otevírá to prostor pro klientelismus. Je to podraz na všechny příslušníky," prohlásil místopředseda policejních odborů Petr Tomek. Dodal, že toto nařízení povede pouze k demotivaci policistů, kteří ztratí důvěru v to, že se kvalitní dlouholetou službou dostanou do vyšších funkcí. Podle Johnova nařízení by civilista by v budoucnu mohl stát také v čele hasičského sboru a inspekce, která vyšetřuje trestné činy policistů. List připomíná, že nařízení nasvědčuje tomu, že z funkce zřejmě brzy odejde současný policejní prezident Martinů. O jeho brzkém odchodu John mluvil už před nástupem do funkce. Podle kuloárních informací se ale dohodli, že Martinů ministrovi pomůže se škrty v rozpočtu, a ten mu dá na oplátku nejlepší doporučení, aby mohl nastoupit do evropské agentury na prosazování práva Europol. Do konce roku chce John také uspořádat výběrové řízení na šéfa policejní inspekce, uzavírají LN.


Těžební společnost OKD investuje přes tři čtvrtě miliardy korun do nákupu a instalace nových výkonových vypínačů, které zamezují elektrickému zkratu a následnému výbuchu metanu. Ten se v podzemí tvoří při dolování. Zakázku za 773 milionů korun bez DPH získalo sdružení společností Gascontrol, které se specializují na energetické technologie. Uvedl to deník E15. Podle listu musí OKD vypínače nainstalovat ve všech dolech do konce června 2012. Společnosti to nařizuje vyhláška Českého báňského úřadu, jež vešla v platnost letos v březnu. "Smyslem novely je zvýšit bezpečnost provozu v plynujících dolech. Některé původní vypínače sloužily několik desítek let a nevyhovovaly dnešním bezpečnostním standardům,"řekl deníku Dušan Havel z Českého báňského úřadu. Báňský úřad po OKD původně požadoval ještě přísnější opatření, jež by uhelnou společnost vyšla na tři miliardy korun. Havel poznamenal, že dražší varianta by si vyžádala rozsáhlou rekonstrukci venkovní sítě uvnitř dolu a vyžadovalo by to odstávku dolu po dobu rekonstrukce na několik dní bez možnosti výroby. Z hlediska bezpečnosti jsou obě varianty podle Havla srovnatelné. "Výbuch metanu v dolech v žádném případě nehrozí ani podle našich expertů. Vypínače, jež budeme instalovat, zamezují jakémukoliv nebezpečí výboje či přeskočení jiskry v důlním díle,"řekl E15 mluvčí OKD Vladislav Sobol.


Vladimír Mlynář (44) vystřídal v exekutivním výboru skupiny PPF Evžena Harta. Mlynář tak kromě lobbování u vlády má na starosti nově také mediální obraz skupiny PPF. S odvoláním na ředitele pro komunikaci PPF Milana Tománka to uvedly Hospodářské noviny (HN). Mlynář, který naposledy působil jako šéf poradců bývalého premiéra Jana Fischera, přišel do PPF v srpnu. Podle výkonného šéfa PPF Jiřího Šmejce je jeho úkolem sjednotit komunikační strategii směrem k vládě. Kdy přesně Mlynář Harta vystřídá, není podle listu jasné. "Pan Mlynář nastoupil do PPF zhruba před třemi měsíci a během tohoto období se pan Kellner s panem Hartem domluvili na novém uspořádání,"řekl HN Tománek, podle nějž bude mít Hart v PPF na starosti už jen umělecké a nadační aktivity. Hartovi se podle listu osudovou stala investice do internetového mediálního projektu Naše adresa, který přišel PPF zhruba na 400 milionů korun, a skupina se ho letos v srpnu zbavila. Exekutivní výbor je neformální skupinou. Proto výroční zpráva PPF za rok 2009 hovoří nejprve o akcionářích a teprve pak o členech vrcholového vedení. Jejich součtem lze získat seznam členů exekutivního výboru. Akcionáři jsou kromě Petra Kellnera ještě Jiří Šmějc, Ladislav Bartoníček a Jean-Pascal Duvieusart. Dalšími členy vrcholového managementu jsou Pavel Horák, Martin Štefunko, Jan Blaško, José Garza, Mel Carvill, Ladislav Chvátal a právě Mlynář, jenž nahradil Harta. Nad exekutivním výborem funguje ve skupině PPF takzvaná investiční komise, která má čtyři členy - Kellnera, Šmejce, Horáka a Štefunka, píšou HN.