Vicepremiér Čunek čelí trestnímu stíhání, exministr Mlynář byl nepravomocně odsouzen

Vladimír Mlynář, foto: ČTK

Senátní imunitní výbor ve středu doporučil vydat senátora, místopředsedu vlády a předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka k trestnímu stíhání. Konečné slovo bude mít Senát na své schůzi za dva týdny. V souvislosti se založením firmy Testcom servis byl nepravomocně odsouzen bývalý ministr informatiky Vladimír Mlynář. Obě kauzy shrnuje Martina Lustigová.

Jiří Čunek,  foto: ČTK
Policie Jiřího Čunka podezírá z toho, že jako vsetínský starosta vzal před pěti lety půlmilionový úplatek. Protikorupční policie vyšetřuje to, že vsetínská realitní firma H&B Real vybrala ze svého účtu 499 tisíc korun. A do tří dnů si tehdejší vsetínský starosta uložil na svůj účet 497 tisíc. Čunek obvinění odmítá a tvrdí, že šlo o jeho celoživotní úspory. Sám požádal o zbavení imunity, aby mohl své jméno očistit.

Opoziční ČSSD už minulý týden v souvislosti s trestním stíháním vyzvala Jiřího Čunka k rezignaci. Čunek ale ve středu potvrdil, že z veřejných funkcí odejít nehodlá: "Do doby, než jsem se stal senátorem, žádné problémy ani podezření nebylo. Poté, co jsem začal stoupat nahoru, se naráz vyrojily věci, kdy policie v listopadu po pěti letech obdržela poznatky, atd. Začala šetřit senátora, předsedu a já nevím, co všechno. Takže já si myslím, že i tohle je obraz, který pro mě je jasný, a nevím, proč bych měl odstoupit. Já jsem nic zlého neudělal."

Podle premiéra Mirka Topolánka jde sice o mediálně nepříjemnou záležitost, činnosti vlády se ale nijak nedotýká: "Pokud se mě ptáte, jestli mi to vadí, tak mi to samozřejmě vadí. Nicméně vzhledem k tomu, že nejde v tomto případě o činnost, která by byla způsobena jeho činností v této vládě, tak mi nepřísluší posuzovat jeho vinu. A v tom smyslu mu dávám na osobní zvážení, jak bude celou věc řešit."


Vladimír Mlynář,  foto: ČTK
Trestnímu stíhání čelí i bývalý ministr informatiky Vladimír Mlynář. Podle rozhodnutí pražského městského soudu má jít na pět a půl roku do vězení, rozsudek ale není pravomocný. Firma Testcom servis, kterou založila příspěvková organizace ministerstva Testcom, měla provozovat internetový portál veřejné správy. Obžalovaní podle soudu uzavřeli pro stát jednoznačně nevýhodnou smlouvu a na její činnost použili 7,5 milionu korun z rezervního fondu příspěvkové organizace ministerstva. Mlynář se hájí tím, že když podepisoval smlouvu, neměl tušení, že by něco mohlo být v nepořádku. Když se dozvěděl, že vznik firmy odporuje zákonu, zrušil ji. Fakticky tak firma fungovala asi dva měsíce.

"Vše, co bylo řečeno u soudu, odpovídá tomu, co navrhovala obžaloba," uvedl státní zástupce Jan Karabec. Státní zástupce požadoval podmíněné tresty, soud ale sáhl po přísnější kvalifikaci. Soudkyně Silvie Slepičková se pro Radio Praha odmítla vyjádřit s poukazem na to, že dvouhodinové odůvodnění rozsudku zaznělo v jednací síni.

Vladimír Mlynář k rozsudku v České televizi uvedl: "Já jsem byl odsouzen v prvním stupni naprosto skandálním rozsudkem, který nemá v české justici obdoby. Mimochodem byl jsem odsouzen za jednání, které ani nebylo předmětem obžaloby, k trestu, který je naprosto neuvěřitelný, srovnáte-li ho s tresty, které dostávají v této zemi vrazi. Já věřím, že vyšší instance to zruší, důkazy jsou jednoznačně na mé straně."

Mlynář i další obvinění se proti rozsudku odvolali. Případ bude projednávat Vrchní soud.