ČEZ jako vděčný terč

Jiří Čunek (vlevo) a Jan Fischer, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Energetická firma ČEZ nemizí z titulních stran českých deníků. Podnětů je hned několik: šéf lidovců žádá regulaci cen elektřiny, odcházející ministr financí chce omezit příjmy manažerů této firmy a uživatelé internetu jí přisoudili titul 'nejškodlivějšího monopolu'.

Jiří Čunek  (vlevo) a Jan Fischer,  foto: ČTK
Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek přišel za designovaným premiérem Janem Fischerem s návrhem snížit ceny elektrické energie. Regulaci podle něj umožňuje zákon o cenách. Firmy by podle Čunka měly mít elektřinu levnější o 15 procent a domácnosti by měly měsíčně uspořit v průměru 500 korun. Šéf lidovců to chápe jako univerzální protikrizové opatření: "Je to dopad, který míří ke všem. To znamená - ať už velcí či malí podnikatelé, velké či malé rodiny, zkrátka budou mít v době, kdy je hospodářská krize a všechny výroby jsou tlumeny a také domácnosti jsou tlumeny, tak pro všechny bude mít benefit."

Designovaný premiér Jan Fischer zdvořile vzal Čunkův návrh na vědomí: "Ten návrh samozřejmě není obvyklý v tom repertoáru návrhů, který k léčení krize vláda přijímala, to je fakt. A jinak ode mě nechtějte žádný osobní komentář. Já jsem poprvé slyšel podstatu toho návrhu a je to návrh, který směřuje k vládě. A jako designovaný premiér zatím tu vládu nemám. Až ji budu mít, tak se tím návrhem vláda bude zabývat."

Foto: Evropská komise
Méně zdvořilá už je politická scéna. Místopředseda ČSSD Milan Urban považuje Čunkův návrh za průhledně laciný předvolební tah: "Tento návrh by naopak zdražil elektrickou energii pro spotřebitele, protože nepochybuji o tom, že bychom prožili mnoho arbitráží v zahraničí, protože Evropská unie má jednotná pravidla na stanovování cen jednotlivých druhů energií. Tedy buď to lidovci neví, což si nemyslím, myslím, že to ví a že se snaží nějak populisticky zalíbit voličům v duchu hesla 'slibem nezarmoutíš'."

O čirém populismu mluví i odstupující ministr průmyslu Martin Říman z ODS. Podle něj to navíc zákon o cenách v současné situaci ani neumožňuje: "V příslušném paragrafu je řečeno, že je tohoto zákona a tohoto opatření možno použít pouze v případě, kdy selže trh. Kdy přestane fungovat trh. A jestliže, když jsme u té elektřiny, v srpnu loňského roku stál megawatt 90 eur na pražské burze a dneska stojí něco mezi 45 a 50 eury, tak těžko lze říct, že nefunguje trh."

Nic to ale nemění na faktu, že stát chce jako majoritní vlastník na květnové valné hromadě zrušit motivační program pro šéfy ČEZu, na kterém například generální ředitel Martin Roman vydělal 600 miliónů korun. Ale i zde je háček. Výkonem akcionářských práv státu v ČEZu je pověřeno ministerstvo financí a jeho šéf Miroslav Kalousek svůj postoj podle dostupných informací nekonzultoval s jinými představiteli státu.

Postoje dvou lidoveckých politiků, kteří jinak vedou řadu vzájemných sporů, ale mají šanci najít odezvu u veřejnosti. Ukázala to například anketa serveru mojepoplatky.cz. Přestože nešlo o reprezentativní průzkum, nadpoloviční většina hlasujících s velkým náskokem před dráhami a poštou označila ČEZ za nejškodlivější monopol v zemi.