Moravský Krumlov zajistil Slovanskou epopej, je zapečetěna na zámku

Městský úřad v Moravském Krumlově exekučně zajistil Slovanskou epopej od Alfonse Muchy, která je vystavena na tamním zámku. Rozhodnutí znemožňuje Galerii hlavního města Prahy pokračovat v zamýšleném přesunu díla do hlavního města, Praha však na stěhování stále trvá. V pondělí ráno společnost Incheba Praha nepustila pracovníky pražské galerie do zámku kvůli jejich údajně spornému postupu, odpoledne však zástupci obou stran konflikt vyřešili. Moravský Krumlov dílo exekučně zajistil na základě požadavku části Muchových potomků, kteří se domnívají, že vlastník epopeje není zcela zřejmý. Sál s obrazy byl za přítomnosti představitelů Galerie hlavního města Prahy zapečetěn, řekl ČTK tajemník moravskokrumlovské radnice Pavel Vavřina. Tento stav by měl podle právního zástupce části Muchových potomků Romana Kouckého trvat až do vyřešení celé právní pře.

Dosud pražští galeristé sejmuli a navinuli na speciální cívky pět z dvaceti rozměrných obrazů. Do sporu ale vstoupil také majitel zámku, kterým je Incheba Praha. Její vedení rozhodlo, že nepustí pracovníky pražské galerie do objektu kvůli postupu Prahy v kauze stěhování epopeje. Galerie si totiž bez vědomí Incheby najala na ostrahu zámku bezpečnostní službu, která v pátek nevpustila zástupce města do areálu památky. Vedení společnosti zdůraznilo, že zámek je majetkem Incheby a má jej pronajatý Moravský Krumlov. Praha ani zaměstnanci její galerie tedy nemají podle něj právo omezovat další osoby v pohybu po zámku. Později se spor urovnal, když se Bufka zástupcům Incheby omluvil a páteční postup galeristů označil za chybu.

Vnuk Alfonse Muchy John v tiskovém prohlášení vyjádřil nesouhlas s tím, že se Slovanská epopej stala předmětem politického boje. Záměr přestěhovat epopej do Prahy vyvolal nejen v Krumlově, ale i na Moravě vlnu nevole. Petici proti tomu podepsalo 7000 lidí. Shodují se, že Praha nepostavila pro epopej pavilon, který Mucha požadoval, a nenaplnila tak malířovu vůli i podmínky, za nichž dílo získala.