Mouční červi se možná již brzy objeví na talířích lidí po Evropě

Mouční červi se možná brzy objeví na talířích lidí po celé Evropě. Ke konzumaci je totiž doporučil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), který jim již dříve přiřkl status nového jídla, informuje agentura Reuters. Díky nynějšímu doporučení úřadu by se celé sušené larvy brzy mohly stát součástí mnoha receptů či být využity ve formě moučky pro výrobu sušenek, těstovin nebo pečiva. Evropská komise má nyní na základě rozhodnutí úřadu předložit členským státům návrh, který by umožnil uvést moučné červy na trh jako potravinu pro lidi, upřesňuje agentura AFP.

Mouční červi jsou ve skutečnosti larvy potemníka moučného a v Evropě jsou již používáni jako přísada do krmiv pro domácí mazlíčky. Vzhledem k tomu, že jsou bohatí na bílkoviny, tuky a vlákninu, se pravděpodobně stanou prvním z mnoha hmyzích druhů, které se v nadcházejících letech ocitnou na jídelníčku Evropanů, myslí si chemik a potravinový vědec úřadu EFSA Ermolaos Ververis. Někteří sociologové se domnívají, že lidé v Evropě mohou pociťovat silnou psychologickou bariéru a nějakou chvíli ještě potrvá, než se výrobky založené na larvách potemníka moučného stanou běžným zbožím v supermarketech.