Možná ani Schengen nezlepší ČR vyhlídky na zrušení víz s USA

Možná ani plánovaný vstup České republiky do takzvaného schengenského prostoru někdy kolem roku 2006 nezlepší vyhlídky na zrušení amerických víz pro Čechy. Americké úřady podle zdrojů interního časopisu Agence Europe naznačují, že schengenské dohody o volném pohybu osob mezi zeměmi EU jsou sice žádoucí, ale pro zrušení víz zřejmě přistoupení k nim stačit nebude. Podle nich bude nejspíš potřeba více času.

Otázkou víz, ochranou osobních údajů a snímáním biometrických dat, jako jsou otisky prstů, se budou mimo jiné v sobotu v Haagu zabývat představitelé EU a USA. Přítomen bude například americký ministr vnitřní bezpečnosti Tom Ridge a evropský komisař António Vitorino.

Česká republika jedná o zrušení víz se Spojenými státy dlouhodobě a obrátila se v této věci na EU. České snahy jsou zatím neúspěšné. Praha v otázce víz argumentuje společnou vízovou politikou EU; lidé ze "starých" zemí EU vyjma Řecka totiž pro cesty do USA víza nepotřebují. Američané zase tvrdí, že mnoho Čechů pobytu v USA zneužívá k nelegální práci.