Na CzechTeku je kolem 15.000 lidí, během dne se očekává největší nápor

Necelých 15.000 lidí a kolem 3000 aut se už sjelo na 11. ročník největší taneční technoparty CzechTek na louku za Boněnovem na Tachovsku. Největší nápor lidí se očekává zejména v sobotu, policie hovoří o tom, že na akci by mohlo přijít až kolem 30.000 lidí. "Na místě už stojí 50 pódií, lidé v autech stále proudí na místo, hodně jich jezdí také vlaky," řekla ČTK Jolana Číhová ze západočeské policie. Policisté večer ani během noci nezjistili žádnou trestnou činnost, vyšetřovali pouze druhou nehodu, která se na příjezdové trase k party stala.

Kolem 21:00 jel sedmadvacetiletý muž z Prahy s vozem ford s přívěsem v pomalu se pohybující koleně vozidel. Čtyřiadvacetiletá Britka, která šla pěšky podél kolony, v opilosti spadla pod kola přívěsu, popsala Číhová. Na místo přijela záchranná služba, žena ale odmítla ošetření. "Zjevně utrpěla jen škrábance a pohmožděniny, v krvi měla 1,35 promile alkoholu," uvedla mluvčí. Také starosta Chodové Plané, kam Boněnov patří, nezaznamenal v noci žádné vážnější problémy. "Nemám zatím ani žádné stížnosti od místních lidí. Produkce v noci byla, ale to místo je od domů poměrně daleko a ten hluk, který je na těchto akcích největší problém, tady není tak výrazný," řekl ČTK starosta Pavel Vopat. Podle něj na louku v pátek v noci přijel kamion naložený chemickými toaletami, které by měly sloužit návštěvníkům.

Kromě aut mnoho lidí na party chodí pěšky od vlaků. "Vlaky jezdí do Chodové Plané, ale většinou do Plané, a ta je odtud takových 12 kilometrů," doplnil starosta. Party se koná na pozemcích, jejichž nájemce nedal k pořádání souhlas, o akci nevěděla ani radnice. Vedení radnice vydalo upozornění, že akce je nepovolená a neohlášená. Mezi tisíci lidmi se snaží najít organizátora akce, kterému by upozornění předala. "Bohužel předpokládáme, že se to nám ani policie nepodaří," řekl Vopat.