Přehled tisku

Český kojenec si podle Mladé fronty Dnes může při pohledu na výhody, kterým se těší jeho vrstevníci v zemích Evropské unie, leda povzdechnout: vědět to dřív, narodil bych se jinde. Skutečnost, že Česko na dětech a jejich rodičích skrblí v mnoha směrech víc než jeho sousedé, vyplývá z čerstvě dokončené zprávy o stavu české rodiny, kterou sepsalo ministerstvo práce a sociálních věcí. Českým dětem například stát sice nechává jejich matky celé čtyři roky doma, s výjimkou skandinávských zemí je v Česku nejdelší mateřská dovolená v Evropě, jenže jim zároveň platí úplně nejnižší příspěvek ze všech.

Občanská demokratická strana musí mít z nového premiéra Stanislava Grosse strach, soudí komentátor Mladé fronty Dnes. Praktický a líbivý Gross možná vytáhne sociální demokracii ze dna popularity, kam se propadla při evropských volbách. Je dokonce pravděpodobné, že pokud vláda neudělá dramatickou chybu, volební výsledek ČSSD v roce 2006 nebude o mnoho horší než ten v roce 2002 a bude se opakovat téměř patová situace. Jak to, že tedy není modrá strana hlučnější? Je snad zaskočena Grossovou spanilou jízdou? Pravda je, že do současných jednání nemůže vstoupit, a pokusí se proto vrátit k osvědčené opoziční taktice, kdy jde vládě ne po krku, ale po podkoleních šlachách. Jenže lov na lehkonohého Grosse bude mnohem těžší než na neohrabaného Špidlu.


Libor Lúdik,  foto: ČTK
Soukromý zemědělec Libor Lúdik, na jehož pozemcích probíhala letošní nepovolená technoparty CzechTek a který kvůli tomu podal trestní oznámení na Policii ČR, je podle komentáře Lidových novin skutečnou superstar. Sedmnáct tisíc lidských kobylek od pátku v Boněnově obracelo výsledek jeho pracovního úsilí vniveč, zatímco policejní mluvčí Čížová papouškovala, co jí nařídili její neschopní šéfové - že "se nedá nic dělat". Je ale až podivuhodné, jak málo stačilo, aby se policie vzpamatovala a zasáhla. Pouhé trestní oznámení. V Boněnově se policie nakonec pochlapila, protože se naštval jeden opravdový mužský. Reálně vzato, nějaká technoparty je ale prkotina proti masivnímu porušování zákonů, jemuž jsme svědky na každém kroku. Aby se s tímto Augiášovým chlívem začalo něco dělat, to bychom potřebovali naštvaného chlapa ne na louce v Boněnově, ale v premiérském křesle ve Strakově akademii. Obávám se, že na něho budeme ještě dlouho čekat, dodává komentátor v Lidových novinách.


Obyvatelé Česka mají zachránit města a obce v saském příhraničí před vymřením, uvádí Mladá fronta Dnes. Saští politici z okolí Šluknovského výběžku kontaktovali několik radnic severočeských měst u hranic a začali zjišťovat, jaký by byl zájem o domy a byty ve vylidněných německých městech. S konkrétní nabídkou přišel starosta Sebnitzu, městečka pár set metrů vzdáleného od Dolní Poustevny na Děčínsku. V Sebnitzu totiž zejí v současné době prázdnotou desítky neopravených domů v centru. Majitelé, kteří odešli v posledních letech na německý západ, je ani nemají komu prodat. Saské ministerstvo podle svého mluvčího Andrease Schumanna uvažuje o snížení nájemného v prázdných obecních bytech.


foto: EK
Nezaměstnaný Václav Tihelka chtěl podle deníku Právo využít šance, že Česká republika vstoupila do Evropské unie. Rozhodl se proto minulý měsíc odjet do Irska, kde si chtěl najít práci a vydělat slušné peníze. Cesta padesátiletého muže z Karviné za prací na britské ostrovy skončila neslavně - nechytil se. "Není lehké sehnat práci. Kdo chce uklízet třeba v hotelu nebo na letišti, tak musí znát perfektně angličtinu," tvrdí Tihelka. Sám ale ovládá pouze základy tohoto jazyka. Za cestu do Irska, kterou vzdal po třítýdenním putování, utratil celkem 24 tisíc korun. Nic se mu nevrátilo. Manželka mu musela poslat peníze na zpáteční letenku. Někteří cizinci však podle něj dopadli ještě hůř. "Například šest Slováků zůstalo hladových v jedné ubytovně a sháněli práci, aby si mohli vydělat alespoň na zpáteční cestu," popsal pro deník Právo. Podle něj si firmy najímají lidi především přes agentury, zejména z Polska, Litvy a Lotyšska.


Jak uvádí Mladá fronta Dnes, duch minulosti se opět vynořil nad novým ministrem obrany Karlem Kühnlem. Již o víkendu na jednání širšího vedení ČSSD se někteří poslanci obávali toho, aby Kühnl nebyl určité "bezpečnostní riziko". Připomínají událost, kterou měl Kühnl "na talíři" už začátkem roku 2001. V té době se nestal lídrem Čtyřkoalice, a to kvůli svým příbuzným. Jméno jeho otce a tchána figuruje v Cibulkových seznamech spolupracovníků komunistické StB. Kühnl se k tomu pak veřejně přiznal, podle sociálně demokratického poslance Radima Turka by si ale měl rozhodně nechat udělat prověrku podle zákona o ochraně utajovaných skutečností. Po úterním jednání s prezidentem Václavem Klausem Kühnl zdůraznil, že mu prezident ani nenaznačil, že by měl problém s jeho nominací do vlády. "Pouze za komunistů byl člověk odpovědný za své příbuzné, pouze lidé s nenaplněnými ambicemi tyto věci šíří," řekl MF DNES Kühnl.


Český kojenec si podle Mladé fronty Dnes může při pohledu na výhody, kterým se těší jeho vrstevníci v zemích Evropské unie, leda povzdechnout: vědět to dřív, narodil bych se jinde. Skutečnost, že Česko na dětech a jejich rodičích skrblí v mnoha směrech víc než jeho sousedé, vyplývá z čerstvě dokončené zprávy o stavu české rodiny, kterou sepsalo ministerstvo práce a sociálních věcí. Českým dětem například stát sice nechává jejich matky celé čtyři roky doma, s výjimkou skandinávských zemí je v Česku nejdelší mateřská dovolená v Evropě, jenže jim zároveň platí úplně nejnižší příspěvek ze všech. Takže se životní úroveň rodin po narození dítěte hluboko propadá. Slibům politiků, že rodinám začnou více pomáhat, mladí moc nevěří. Už předchozí kabinet Vladimíra Špidly sliboval zvýšit rodičovský příspěvek na třetinu průměrné mzdy - tedy zhruba na pět tisíc měsíčně. Jenže ze slíbeného "přídavku" nakonec byla jen tisícovka. Nová vláda se dušuje, že bude všechno jinak, dodává deník.


Dva spoluvlastníci nájemního domu v Praze žalují podle Lidových novin stát o náhradu škody, která jim vznikla stanovením maximální hranice nájemného z bytu. Majitelé se cítí poškozeni i tím, že neexistence zákona o nájemném ztěžuje jednání mezi majiteli a nájemníky. Žalovanou stranou je ministerstvo financí, které náhradu škody odmítá uznat. Úřad odmítá i to, že žalobci požadují "spravedlivé zadostiučinění podle Evropské úmluvy na ochranu lidských práv a základních svobod". Podle žaloby se totiž ve společnosti udržuje nepřátelská nálada vůči majitelům domů. Finanční náhrada, kterou spoluvlastníci po státu žádají, činí 3520 korun měsíčně od 1. ledna 2003. Do konce července tak celková suma činí téměř 67 000 korun.


Firmy z Česka se při obnově válkou zničeného Iráku chytly příležitosti. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, první kontrakty již získaly v jižním Iráku. V oblasti vodního hospodářství zde uzavřely smlouvy za zhruba jeden milion dolarů. Informoval o tom člen provizorní koaliční správy Iráku Jaroslav Reif. Podle něj jsou české firmy v těsném závěsu za podniky z USA, Velké Británie, Dánska, Nizozemska a Itálie. Reifův kolega František Fuksa, který měl v dočasné správě na starost obnovu energetiky v jižním Iráku, upozorňuje, že zatím není příliš vhodná doba podnikat přímo v Iráku. Je však nutné pozorně sledovat vývoj situace, protože rozvoj irácké ekonomiky začne od jihu. Kopřivnická automobilka Tatra nedávno v Iráku získala zakázku za šest milionů dolarů. V Iráku má být do roku 2005 investováno 18 miliard dolarů americké pomoci a další miliardy poskytne Británie, Japonsko a OSN.


Česká pěvkyně Magdalena Kožená se představila v prestižním Lincoln Centru. Jak píší Lidové noviny, slavnostním večerem v newyorském Lincoln Centru zahájil v úterý jeden z významných newyorských letních festivalů nazvaný Mostly Mozart. Mezzosopranistka Magdalena Kožená se na něm představila s áriemi z Mozartových oper. Stejný program se v Avery-Fisher Hall zopakuje ještě ve středu. Kožená právě ukončila evropskou sérii vystoupení se souborem Les Violons du Roy. Představila se například na německých festivalech Rheingau a Schleswig-Holstein a úspěch sklidila v amsterdamském Concertgebouw. K prestižním festivalům, které v této sezoně českou pěvkyni hostily, se řadí také slavné Proms v Londýně. Zasloužený ohlas mezinárodního tisku budí též zatím poslední CD Magdaleny Kožené, na němž zpívá v pěti jazycích neobvyklý repertoár složený z písní M. Ravela, D. Šostakoviče, O. Respighiho, E. Schulhoffa a B. Brittena. Na přelomu roku se česká pěvkyně vrátí do newyorské Metropolitní opery, kde v lednu vystoupila jako Varvara v Janáčkově Kátě Kabanové pod taktovkou Jiřího Bělohlávka. Britská i německá média věnovala zvýšenou pozornost také jejímu soukromému životu. Její vztah se šéfem Berlínských filharmoniků a jedním z nejvyhledávanějších dirigentů dneška sirem Simonem Rattlem byl oběma umělci oficiálně potvrzen.


Fotbalová reprezentace možná ztratí kapitána Pavla Nedvěda. Informuje o tom Ladá fronta Dnes. Nejlepší hráč Evropy roku 2003 velmi vážně uvažuje, že za národní mužstvo už nikdy nenastoupí. Záložník italského klubu Juventus Turín bere bronzovou medaili z nedávného Eura v Portugalsku jako milou tečku za působením v českém týmu. Navíc jej stále trápí zraněné koleno, které si pochroumal v červenci při semifinále proti Řecku. V září startuje kvalifikace na světový šampionát v Německu. Jedině tohle lákadlo by ho mohlo přesvědčit. "Na mistrovství světa jsem nikdy nehrál. To mě motivuje, abych v nároďáku pokračoval," řekl Nedvěd. Ale důvodů, aby skončil, je podle něj víc. Prohlášení dvaatřicetiletého fotbalisty šokovalo fanoušky, kteří ho přes internet úpěnlivě žádají, aby neodcházel. Překvapeni jsou i odborníci. "Byla by to pro reprezentaci velká škoda," shodují se legendy Ladislav Vízek a Jozef Chovanec. Definitivní rozhodnutí ohledně reprezentace má Nedvěd oznámit do měsíce.