Přehled tisku

Vladimír Špidla (vpravo) a jeho nástupce Stanislav Gross, foto: ČTK

Titulní stránky novin plní výbuch, který otřásl v neděli po poledni ulicí Na Příkopě. Deníky se věnují také osobnosti premiéra Stanislava Grosse a komentují personální složení nové vlády. Podle Mladé fronty Dnes je nová vláda jen "chatrná lepenice uplácaná ze strachu a Špidlova vláda bez Špidly". Podle listu by byly východiskem a řešením krize předčasné volby, které by občanům umožnily "rozetnout patovou a k ničemu nevedoucí situaci ve sněmovně". Premiér Gross zatím podle deníku prokázal "slušnou směs rozhodnosti a pragmatismu". Gross by tak mohl představit "praktický, moderní a lidový způsob vládnutí", dodává Mladá fronta Dnes.

Vladimír Špidla  (vpravo) a jeho nástupce Stanislav Gross,  foto: ČTK
Také Lidové noviny se zabývají víkendovým jednáním předsednictva ČSSD. Deník zmiňuje rozpory uvnitř strany, hodnotí její program a postavení Grosse v ČSSD i mimo ni. "Sociálním demokratům se v osobě Stanislava Grosse dostalo zručného komunikátora, který má spoustu bohulibých cílů, oproti Špidlovi však zatím neví, jak je realizovat. Pravice může zatím klidně dřímat. Jestli to socialisté povedou takhle dál, volební porážka je nemine," píšou Lidové noviny.


S uznáváním diplomů ze zemí Evropské unie mohou být problémy. Jak zjistily Hospodářské noviny, komplikace čekají především na ty, kteří chtějí uznat vzdělání dosažené ve Francii a Německu. Přiznává to i Josef Beneš z odboru vysokých škol ministerstva školství. Poukazuje na to, že třeba v Německu mají odborné vysoké školy, které trvají jen čtyři roky a přesto jsou zakončené inženýrským diplomem. Většina českých škol ale takovému absolventovi přizná jen titul bakalář. Na inženýra se u nás musí studovat déle. Podobný problém je i s Francií, která má podle Beneše vysokoškolský systém hodně komplikovaný. S uznáváním diplomů ze Spojených států, kde je systém stejný jako u nás, naopak problémy nejsou - konstatují Hospodářské noviny.


Noční utajované závody automobilů v Ústí nad Orlicí, o nichž před časem informovala média, podle Mladé fronty Dnes pokračují. Automobily při těchto závodech jezdí prakticky přes město, ohrožují chodce i ostatní řidiče. Závodníci prý mívají sraz na parkovišti s jedinou příjezdovou cestou, přesto proti nim policie nezakročila. Policisté podle listu o závodech vědí. Vyzývají obyvatele města a hlavně ulic v okolí silnice, na níž se konávají, aby ji upozornili na podezřelé automobily. "Není to tak, že by se závody konaly pravidelně každý týden. Je těžké vysledovat nějaké spojitosti," řekla deníku policejní mluvčí. Závodníci se do Ústí nad Orlicí sjíždějí z různých koutů České republiky. Svolávají se mobilem na poslední chvíli. Tvrdí, že si pro závody vybírají dobu, kdy je nejmenší provoz na víceproudé silnice tak, aby co nejméně ohrožovali okolí.


Němci a Rakušané objevili české autoškoly. Nejen že ušetří peníze, ale ti, kteří o řidičský průkaz ve svých zemích přišli, si jezdí do Česka udělat náhradní. Nikdo totiž ve zdejších autoškolách nezjišťuje, zda jim řidičské oprávnění v jejich zemi soud neodebral. Jak píše Právo, je to jednoduchá matematika. V Německu se za absolvovávní autoškoly platí 1000 až 1500 eur, tedy kolem 40ti tisíc korun. U nás si počítáme šest až osm tisíc. Pokud tedy cizinec autoškolu úspěšně absolvuje, třeba s pomocí tlumočníka, jsou české úřady povinny mu nový řidičák vydat. Zájem ze strany cizinců, hlavně Němců, zaznamenaly po vstupu Česka do EU autoškoly v celém příhraničí.


Balet Moskva
Česká policie neúspěšně pátrá po uznávaném ruském baletním choreografovi. Jak informují Hospodářské noviny, sedmapadesátiletý Dmitrij Brjancev přiletěl koncem června do našeho hlavního města na pětidenní návštěvu, ani po měsíci se ale nevrátil domů a nedal o sobě vědět svým blízkým. Moskevské hudební divadlo, kde choreograf působí, pro něj 30. června poslalo na letiště v Moskvě služební auto, jak bylo domluveno. Řidič ho ale mezi cestujícími, kteří přiletěli z Prahy, nenašel. Brjancevovo zmizení je pro jeho kolegy a známé záhadou. Podle Hospodářských novin do České republiky nejezdil pouze na dovolenou, ale měl zde také ekonomické zájmy. Podle obchodního rejstříku je společníkem ve třech firmách.


Životní úroveň seniorů se vrátila před listopad 1989. Penze však čím dál více zaostávají za výdělky. Jak píše Mladá fronta Dnes, pro důchodce jako by se na patnáct let zastavil čas. Až do loňského roku byly reálné penze nižší než koncem 80. let. Letos by na tom byli důchodci také hůře, nebýt jednorázového tisícikorunového přídavku. Ten vláda penzistům poslala na zacelení ran po zvýšení daní. Lidem, kteří odcházejí do důchodu, naplánované zvyšování penzí příliš nepomůže. Mzdy totiž rostou stále rychleji než důchody a rozestup mezi nimi se prohlubuje. Člověk s průměrným platem musí počítat s tím, že po odchodu do penze bude mít polovinu čistého výdělku, který měl v zaměstnání. Čím vyšší příjem, tím citelnější propad v životní úrovni. Navíc velké přerozdělování z kapes bohatších do těch chudších zajišťuje průměrnou penzi jen kousek nad životním minimem. Lepší vyhlídky na klidnější stáří však nemá ani dnešní generace třicátníků. Stále totiž není jasné, jak a z čeho se budou důchody v budoucnu vyplácet. Nutnost reformovat hlásají všichni politici, ale nikdo se do toho nechce skutečně pustit.


CzechTek,  foto: ČTK
Tisíc lidí z celé Evropy, částečně pod vlivem drog a alkoholu. Hudba trhající ušní bubínky a lidé přivedení do extáze. Jak píše Právo, takový je letošní, v pořadí už jedenáctý ročník ilegální technoparty CzechTech, který se koná v Boněnově na Tachovsku. V bezprostředním okolí louky, na které se party koná, vyrostl během víkendu obrovský kemp se stany, karavany a osobními automobily. Podle policie už je obsazeno nejméně 60 hektarů pozemků. "Vyhnat účastníky technoparty se ale nechystáme. Nebezpečnost jejich počínání má menší důsledky, než by byly důsledky rázného postupu proti nim," vyjádřili se policisté. Louky se z ilegální technoparty budou vzpamatovávat dlouho. Během prvních dvou dnů je návštěvníci, hlavně čeští, zaplavili neuvěřitelným množství odpadků z plastu. Policie už obdržela trestní oznámení od soukromého zemědělce Libora Ludíka, který tvrdí, že nedal souhlas s užíváním pozemku. "Půda je v režimu ekologického hospodaření.Teď na ni nedostanu dotace a kvůli policii, která účastníky technoparty v pátek nevyhnala, mi vznikne asi miliónová škoda," zlobí se rolník.


Turistická sezona ještě zdaleka nekončí, ale už teď je jasné, že do Česka přijelo o 15 procent turistů víc než loni. Jak píše Mladá fronta Dnes, jen sousední Němci, pro které je ČR nejčastějším cílem dovolené, zde utratili za první letošní čtvrtrok přes čtyři miliardy korun. Celkem Česku turisté přinášejí ročně přes 3,5 miliardy dolarů. "Peněz by mohlo být víc, kdybychom se k turistům uměli lépe chovat," reagovala Hana Čermáková z centrály cestovního ruchu. Těch věcí, které cizincům vadí, je asi 50 a 20 z nich se daří odstraňovat. Patří sem chybějící značení památek nebo fakt, že značení hotelů hvězdičkami neodpovídalo tomu, co platí v cizině. Z výzkumu, který minulý týden provedla v turisticky nejnavštěvovanějších městech země Mladá fronta Dnes, vyplývá, že nejbolavější je fakt, že se s turisty nedokážeme domluvit. Turistům chybí i veřejné prádelny a informační letáky a děsí je stav silnic. Už léta je však problémem číslo jedna nedostatek veřejných toalet.


Stát nemá podle deníku Právo přehled o neseriozních cestovních kancelářích. Ministerstvo pro místní rozvoj není schopné přesně vyčíslit počet těch, které nemají povinné pojištění proti úpadku. Ani seznam 153ti nepojištěných cestovních kanceláří, který resort zveřejnil na svých stránkách, tedy nemusí být přesný. Lidé jsou tak v některých případech vystaveni riziku, že v případě krachu cestovní kanceláře nedostanou nazpět nic nebo obdrží jen částečné odškodnění. Mluvčí resortu Petr Dimun potvrdil, že žádná spolehlivá statistika o nepojištěných cestovních kancelářích neexistuje. Ani v případě, že kancelář pojištěna je, ale nemá klient vyhráno. Ministerstvo si pořád neví rady s těmi, které se nepojišťují v plné výši a když zkrachují, poškození klienti dostanou pouze částku, která na ně z pojistky zbude.


A turistika ještě jednou. Jak se dočtete v Lidových novinách, nejvýznamější skupinou pro cestovní ruch by se ve střední Evropě a tím pádem i u nás měli stát aktivní lidé kolem 50tky. Takovou budoucnost předpovídá ve své nejnovější studii rakouská konzultační firma Roland Berger. Podle studie musí celá střední Evropa včetně Česka vzhledem ke stárnutí populace počítat s tím, že nejvíc příjmů z turistiky bude plynout právě od aktivních lidí těsně před důchodovým věkem. Ti mají na trávení volného času trochu jiné požadavky než mladší generace. Lidové noviny dodávají, že požadují vyšší standard, za který jsou ochotni zaplatit a chtějí trávit svou dovolenou jinak než před televizí. Pokud se tomu podnikatelé přizpůsobí, mohou na tom vydělat oni i stát. Česko se přitom v turistické propagaci zaměřuje hlavně na generaci třicátníků. Ta je dosud považována za ideální turistickou skupinu, schopnou utrácet a využívat prakticky neomezenou škálu nejrůznějších služeb.


Deníky Bohemia si všímají, že české ženy vaří stále méně. Dávno pryč jsou ty doby, kdy byly hospodyňky zvyklé uvařit denně alespoň jedno teplé jídlo a každé tři dny musel být na stole koláč domácí výroby. Mladá generace žije rychle, dává přednost zábavě a na vaření už není kdy. V obchodech také roste zájem o chlazená hotová jídla, která jsou vítanou alternativou pro časově vytížené manažery, lidi bez partnera, bezdětné páry nebo méně talentované kuchaře a kuchařky, dodávají Deníky Bohemia.