Na Děčínsku sčítají škody po bleskové povodni, poškozené jsou silnice i mosty

Situace po sobotních deštích se dnes na Děčínsku uklidnila. Přestalo pršet, hladiny potoků a řek opadly. Někde ale zůstává voda na silnicích, některé vozovky jsou poškozené. V Děčíně se utrhlo několik svahů, voda natekla do jedné z budov magistrátu. K nejpostiženějším obcím patří zřejmě Lobendava, kde žije zhruba 280 lidí. Zasažených je 50, možná 60 procent obce, všechny domy kolem potoka, řekl ČTK starosta Stanislav Jirásek (Lobendava v novém kabátě), který měl sám před domem metr vody.

Velké škody napáchala voda v Dolní Poustevně, poškozené jsou silnice i několik mostů, v domech tu měli i tři čtvrtě metru vody. Některým mostům museli hasiči odřezat zábradlí, protože bránilo průtoku vody. Voda v Poustevně stejně jako v Lobendavě už opadla a lidé začali uklízet.

Intenzivní deště v noci na dnešek zvedly hladiny Šporky a Dobranovského potoka na Českolipsku, hasiči museli evakuovat obyvatele v Písečné a Dobranově. Odpoledne už se ale všichni mohli vrátit domů, řekla ČTK českolipská starostka Jitka Volfová (ANO). V Dobranově ráno hasiči evakuovali obyvatele zhruba 20 domů podél potoka, z nedaleké Písečné muselo před velkou vodou odejít 37 lidí. "Voda opadá poměrně rychle, ještě rychleji, než když stoupala nahoru, takže sháníme vysoušeče. Přivezeme do Písečné cisternu s vodou, ale až zítra (v pondělí), protože většina jich je na Moravě," doplnila Volfová. Hráz ve Svojkově na Kachním rybníku podle ní nápor vody vydržela, bude ale potřebovat opravu.

Před velkou vodou hasiči v noci evakuovali také 28 lidí z kempu u Svitavy. V sobotu preventivně evakuovali dětský tábor v Mníšku na Liberecku a dnes dopoledne 38 dětí a šest dospělých z dalšího dětského tábora v Mařenicích na Českolipsku. Vedoucí s dětmi z mařenického tábora se sami už v noci preventivně přesunuli do nouzového ubytování, s dalším přesunem jim dopoledne pomohli hasiči.