Na festivalu Svět knihy představili knihu Les v domě, která vyvolává polemiku

Za velkého zájmu návštěvníků dnes na veletrhu a literárním festivalu Svět knihy Praha představili knihu Aleny Mornštajnové Les v domě, která se v posledních týdnech stala předmětem zájmu českých médií. Vyvolalo ho obvinění výtvarnice Toy Box, která na sociální síti uvedla, že Mornštajnová příběh odvodila z jejího článku, v němž před lety zveřejnila svou osobní zkušenost se sexuálním zneužíváním v dětství. Podobný motiv má v knize i Mornštajnová. Proti nařčení z plagiátorství se autorka i nakladatelství Host ostře ohrazují.

"Samozřejmě mě překvapilo, že to někoho napadlo. Je mi líto, že se jí to stalo, ale její příběh jsem neznala," prohlásila na dnešní besedě s návštěvníky Světa knihy Mornštajnová. "Zkušenost Toy Box s románem Aleny Mornštajnové spojuje základní fakt, že jde o sexuální zneužití dědečkem. Jeho okolnosti jsou ale odlišné a výrazně odlišné jsou také následné projevy traumatu," napsal šéfredaktor nakladatelství Host Miroslav Balaštík.

Devětapadesátiletá Mornštajnová pracuje jako překladatelka, překládá především literaturu pro ženy. Autorka uvádí, že překlady ji naučily psát vlastní knihy, přestože jde o zcela odlišnou tematiku. Její předchozí román Listopád získal loni Cenu České knihy.