Kulturní události roku: Těla, Přišla v noci i otevření Knihovny Milana Kundery

Přišla v noci

České filmy nezískávají ceny na významných zahraničních festivalech, české knihy nevycházejí v cizině ve velkých nákladech.  Na tom se nic nezměnilo ani v roce 2023. Svůj lokální kulturní život ale Česko má a alespoň uvnitř země se díla českých umělců těší velké pozornosti.

Klára Vlasáková,  Těla | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International

Literární kritici ve vzácné shodě došli k tomu, že nejlepší knihou roku jsou Těla Kláry Vlasákové. Čtivý příběh o stárnutí a mezigeneračním vztahu matky a dcery zaujal mimo jiné i tím, že se nejedná o prvoplánově atraktivní a veselé vyprávění. V době, která vyznává kult mládí je odvážné už jenom i začít psát o stáří a stárnutí. Na poměrně malé ploše se autorka dokázala vyhnout povrchnosti a nenechat čtenáře lhostejnými.

Alena Mornštajnová,  Les v domě | Foto: Radio Prague Int./Pixabay

Jednoznačně nejdiskutovanějším se stal nový román jiné úspěšné spisovatelky, Aleny Mornštajnové. Příběh knihy Les v domě o sexuálním zneužívaní připomíná již dříve popsaný osobní příběh výtvarnice Toy Box, Les v domě proto vyvolal bouřlivou diskusi o hranicích umělecké svobody a plagiátorství. Trochu stranou zůstala závažnější obvinění autorky v nedostatku empatie k obětem sexuálního zneužívání. V prvním pololetí roku byla kauza Aleny Mornštajnové jednou z nejživějších v českých médiích a na sociálních sítích. Jak už to v podobných situacích bývá, obrovská publicita byla pro román zároveň účinnou reklamou.

Filmoví kritici stejně jako festivalové publikum v Karlových Varech byli nadšení z díla režisérů Jana Vejnera a Tomáše Pavlíčka Přišla v noci. Film na hranici hororu a komedie o matce, která přijede na návštěvu k synovi a jeho partnerce ale překvapivě příliš nezaujal běžné publikum v kinech. V distribuci se více dařilo filmu Bratři na motivy příběhu bratří Mašínů. Jeho tvůrci se nesnaží nikoho přesvědčit o tom, kdo je v kontroverzním příběhu kladný hrdina a kdo ne. Neutrální přístup autorů k tématu byl o to nečekanější, když vezmeme v úvahu, že režisér Tomáš Mašín je vzdáleným příbuzným hlavních hrdinů příběhu.

Nově postavená budova má v přízemí galerii GAMPA a v nadzemních patrech Vzdělávací centrum Sféra | Foto: Honza Ptáček,  Český rozhlas

V oblasti výtvarného umění letos více než samotné výstavy zaujalo  otevírání nových výstavních prostor. V první řadě jde o dva rekonstruované původně průmyslové objekty. Konverze pardubických Automatických mlýnů a historický jatek v Ostravě dostaly Česko na mapu moderních trendů jak v architektuře, tak v prezentaci výtvarných děl. Ostravská galerie Plato byla sice otevřena již na sklonku roku 2022, nicméně spolu s pardubickými mlýny v průběhu celého roku 2023 sbírají jednu architektonickou cenu za druhou, a proto patří do i do kulturní bilance končícího roku.

Generační propast až neuvěřitelně rozděluje českou populární hudbu. Dvojice Viktor Sheen & Calin trhá všechny možné rekordy poslechů, stahování, spuštění a podobně. Drtivá většina Čechů nad 40 let ale nemá nejmenší tušení, o koho jde. Naopak na udělení tradičních Českých slavíků téměř neuvidíte interprety pod 40 let…

Rok 2023 přinesl i špatné zprávy. Například úmrtí nejvýznamnějšího českého spisovatele současnosti. 11. července v Paříži zemřel Milan Kundera. Tato smutná zpráva byla alespoň trošku kompenzována slavnostním otevřením Knihovny Milana Kundery v Brně.

Autor: Libor Kukal
klíčové slovo:
spustit audio

Související

  • České knihy, které musíte znát

    Kafka, Čapek, Kundera, Havel – to jsou celosvětově známá jména. Jak je to s dalšími? Nakolik jsou čeští autoři překládaní v zahraničí? Najdete v knihkupectví v Berlíně…