Před 85 lety měla premiéru Čapkova Bílá nemoc

Premiéra hry Bílá nemoc v roce 1937

Bílá nemoc byla od té doby přeložena do mnoha jazyků a uvedena v řadě zemí. V souvislosti s pandemií covid-19 drama znovu ožilo a potvrdilo, jakým vizionářem Karel Čapek byl.

Herci s autorem a dalšími hosty na premiéře Bílé nemoci 29. ledna 1937. Zleva Otokar Fischer,  Olga Scheinpflugová,  Karel Čapek,  Emil Franke,  Václav Vydra st.,  Karel Dostal,  Zdeněk Štěpánek a Stanislav Lom | Foto:  Národní divadlo

Hra Bílá nemoc patří k nejvýznamnějším dílům spisovatele a dramatika Karla Čapka. Napsal ji v předvečer druhé světové války jako varování před nástupem nacismu, před konfliktem demokracie se zájmy všehoschopných a mocichtivých diktátorů.

Největší nebezpečí pro společnost se podle Čapka skrývá ve fanatickém následování davu, v nahrazení kritického myšlení idejemi vůdců. Ukazuje, jak snadné je lidi nakazit strachem a jak snadné je s nimi manipulovat.

Václav Vydra st. jako baron Olaf Krog a Bedřich Karen jako dvorní rada Sigelius | Foto: ateliér Illek a Paul,  Národní divadlo

Premiéru hry, která měla v Národním a Stavovském divadle 83 repríz, režíroval Karel Dostal. V hlavních rolích se objevili největší tehdejší divadelní hvězdy - Hugo Haas (Dr. Galén), Zdeněk Štěpánek (Maršál) a Václav Vydra starší (Krüg). Ještě v témže roce se Bílá nemoc dočkala i filmové podoby. Režisér Hugo Haas do hlavních rolí opět obsadil sebe a Zdeňka Štěpánka.

Bílá nemoc se hraje na divadelních prknech dodnes a potvrzuje, jak je nadčasová a aktuální.

Více si o hře včetně ukázek můžete poslechnout v podcastu Radio Prague International „České knihy, které musíte znát.“

klíčová slova:

Související