Na kolech za tučňáky

Sparta v akci, Foto: ČTK

V dnešní sportovní rubrice spolu s Herbertem Bryndou nahlédneme do zákulisí příprav cyklocesty kolem světa a také přineseme servis nejdůležitějších sportovních výsledků a výkonů českých družstev a sportovců v uplynulém týdnu.

Prvního května bude u obory Hvězda v Praze rušno. V poledne odtud vyjede na kolech na cestu kolem světa sympatický pár vysokoškoláků: Lucie Kovaříková a Michal Jon. Cestovatele chtějí v průběhu dvou a půl let urazit na 70,000 kilometrů. Jejich plán sebou nese hned několik "nej": Lucie Kovaříková bude první Českou, která se vydá na kole kolem světa, oba pak budou prvními Čechy, kteří pojedou napříč Grónskem a Antarktidou. Naši cestovatelé se pokusí dobýt nejjižnější body všech tří osídlených kontinentů jižní polokoule: Austrálie, Jižní Ameriky a Afriky. Kromě toho u protinožců půjde o první český přejezd ze západu na východ.

Patronem expedice Lucie Kovaříkové a Michala Jona je legendární Jan Veselý, vítěz Závodu míru z roku 1949 a hlavně český cyklista 20. Století. Jak jste dostal k tomuto patronství, zeptali jsme se ho:

"No, tak tohle jsem nerozhodoval já. To si mě vybrali oni. Asi je k tomu přivedl ten důvod, že jsem celý život strávil na kole. Tak si prostě jako patrona vybrali mě. Ale ve skutečnosti s nimi žít v duchu, ale fyzicky jim pomáhat nebudu moci."

Vůdčí element cesty, Michala Jona, jsme se zeptali: Jak jste na takovou expedici přišli? Není to příliš velké sousto? A co jste vlastně s Lucií již odjezdili?

"Vznikla z toho důvodu, že deset let spolu s Lucií jezdíme na kole a cestujeme na expedice dva měsíce každý rok, dvakrát jsme dojeli na Nord Cap, což je nejsevernější bod Evropy, dvakrát jsme byli na Islandu, který jsme objeli a projeli vnitrozemí. Takže to byla taková drsnější průprava. Máme za sebou Irsko, Skotsko a pak některé menší akce: kolem Bodamského jezera, prameny Dunaje, dánské ostrovy. Celkem dohromady je to za těch osm expedičních let asi 22,000 km."

Oby cyklisty čekají různé kulturní a civilizační zážitky, které - ač jsou oba jazykově vybaveni - mohou být velmi dramatické. Nebojíte se?, máte z něčeho nebo z někoho strach, zeptali jsme se obou?

"Strach z té cety vůbec nemáme. To se nedá říci. Spíš je to respekt před lidmi, před přírodou, před faunou a florou."

A Lucie?

"Samozřejmě máme strach, že někam nedostaneme víza a potom budeme muset tu trasu nějak upravovat. Třeba já mám konkrétně strach z divokých psů."

Takže ani z dlouhého a v dnešní době dosti nebezpečného přejezdu Ruskem a Asií?

"Já myslím, že to bude v klidu. My jsme tu trasu volili tak, aby vedla co nejbezpečnějšími oblastmi. Takže třeba vůbec nezajíždíme do oblasí Afghánistánu a Pákaistánu. Těmto oblastem se se úplně vyhýbáme. Takže ta cesta přes Asii i přes Rusko je tou nejbezpečnější variantou."

Hold odvaze a sportovnímu duchu obou skládá Jan Veselý, který by se podle svých slov na podobnou cestu snad ani nevydal:

"Já bych se do toho nepouštěl, já bych to nezvládl psychicky. A potom si myslím, že na to nemám povahu. Já kdybych někde nepořídil, pravděpodobně bych kapituloval. Takže si myslím, že bych to nezvládl."

Michal na kole poveze zhruba 35 kilogramů a Lucie o 10 kilo méně. Do cestovatelské výbavy se nevešel ani - téměř neodmyslitelný - mobilní telefon:

"Ač nám řada lidí mobilní telefon vnucuje, tak my ho vůbec nepovezeme. Jinak budeme mít diktafon, kam budeme nahrávat deník, potom budeme mít fotoaparát a kameru a potom ještě družicový naváděcí systém GPS."

Takže vybaveni bude Michal s Lucií přeci jen důkladně. Ale cíle a očekávání mají oba - řečeno s nadsázkou - poněkud jiné:

"Řekli jsme si, že by bylo pěkné se třeba na závěr cesty někde vzít."

A Michal:

"Já se nejvíc těším na tučňáky."


Známý český hokejový trenér Ivan Hlinka celý minulý týden vyjednával o svém možném nástupu v ruském Omsku, ale nakonec se rozhodl věnovat naplno své právní při se někdejším zaměstnavatelem Pittsburgem. To Jaromír Jágr - bývalý hráč Pittsbugu a největší česká hokejová hvězda v zámoří - přislíbil účast na nadcházejícím MS ve Švédsku.

Ve finále hokejové extraligy nejdříve oplatila pražská Sparta Vítkovicím prohru z domácího kluziště a na severu Moravy zvítězila 3:2. O dva dny později Pražané vyhráli doma vysoko 7:0 a celkové vítězství 3:1 na zápasy ve finále play off pečetila Sparta v pátek ve Vítkovicích výhrou 4:1.

Sparta v akci,  Foto: ČTK
V téže době a v témže městě sváděla fotbalová Sparta boj s Ostravským Baníkem a Sparťanští fotbalisté neodjížděli do metropole tak radostně jako hokejisté: prohráli 0:1 a šance na získání mistrovského titulu se opět o notný kus vzdálily. Liberec totiž porazil Slavii 3:1 a po 26. kole má v čele tabulky již čtyřbodový náskok. Druhá je Viktorie Žižkov a až třetí ambiciozní Sparta.