Na letošní sokolský slet opět přijeli i krajané ze zahraničí

Photo: Miloš Turek

Až do tohoto pátku probíhá v Praze jubilejní XV. všesokolský slet. Přijeli na něj i čeští krajané ze zahraničí. Právě tam se totiž udržely sokolské jednoty i v době, kdy totalitní režim v Československu Sokol zrušil.

Polsko, Švýcarsko, Bulharsko, Švédsko, Německo, Rusko i Spojené státy. Z těchto a řady dalších zemí přijeli na letošní všesokolský slet do Prahy krajané, kteří udržují sokolskou tradici i v zahraničí. Jen ze sousedního Slovenska šly v zahajovacím nedělním průvodu Prahou stovky lidí:

"Je nás strašně moc. Snažíme se setkávat a cvičit a chodíme cvičit pravidelně. Přesné číslo neznám, ale je nás hodně. Máme tu ale naši starostku..."

Sokolové ze Slovenska měli v zahajovacím průvodu početné zastoupení
"Naše župa vznikla v roce 1919, stejně jako všechny župy a jednoty, které vznikly na Slovensku. První byla Skalica a pak byl Trenčín. Jednotlivé tělovýchovné jednoty ale vznikaly po celém Slovensku. Prvním starostou v Trenčíně byl Štúr. Samozřejmě když přišel rok 1948, byla činnost Sokola pozastavená. I na Slovensku Sokol svou činnost ukončil v roce 1948, nastal naprostý útlum. Pokus z roku 1968 byl taky zmařený. Sokol byl i u nás na Slovensku obnovený v roce 1991. Konkrétně v Povážské župě a v Jednotě Trenčín, protože Trenčín je i nyní krajské město, a tehdy to bylo župní město."

Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner
Je vidět, že Sokol přežil i rozdělení československé federace...

"Ano, určitě. Myslím si, že to bylo slušné rozdělení, a proto se máme dodnes rádi a rádi se sem vracíme, stále patříme k sobě. Přeci jen jsme slovanské národy a to propagoval i Tyrš s Fügnerem. Čeští Sokolové s pomocí slovenských bratří tuto myšlenku přenesli do celého světa. Myslím, že by se teď našlo dost příkladů, aby, i když jsme dnes už v Evropě, převládalo vlastenectví. A vedoucí politici by měli podporovat Sokol v každém státě."

Kolik Sokolů je u vás v Trenčíně?

"V Trenčíně je nás asi 640. To je ale za celou Povážskou župu. I v samotném Trenčíně je nás ale dost. My se teď na Slovensku trošku rozšiřujeme. Kultura u nás přeci jen šla vždy ze západu a i my jsme ten západ. Pak to postupovalo až na východ. Největší členská základna u nás je v Bratislavě, v Trenčíně. Jednota byla i v Banské Bystrici, ta ale byla zrušená. My jsme je ale angažovali a dnes už vystupují v naší skladbě, je jich myslím dvanáct. Máme velkou radost, že se Sokol na Slovensku dál šíří,"

Slavnostního průvodu se zúčastnila i delegace amerických Sokolů
řekla starostka Povážské sokolské župy Olga Samáková z Trenčína. Více než stoletou tradici má Sokol v Americe. Do Prahy přijely zhruba dvě stovky členů Amerického Sokola prakticky z celých Spojených států. Je mezi nimi i skupina Sokolů ze San Franciska. Cvičí v něm i Jaroslava Dušátková. Jednota v San Francisku má podle ní dlouhou historii:

"Vznikla v roce 1904, mívala přes dvě stě členů a teď je jich asi sedmdesát."

A byla to skutečně nepřerušená činnost, po celých víc jak sto let?

"Nepřerušená činnost po celých sto let."

A co máte na programu kromě cvičení?

"Jsou to společenské záležitosti, tzv. Pochod pro zdraví, pikniky...Zatím nemáme žádnou další generaci, ale rýsuje se nám. Je tam cvičitelka, která má zájem v tom pokračovat."

Máte mezi sebou Čechy i Američany?

"Máme, my jsme de facto první generace Američanů, je tu už ale jedna i z druhé generace. Takže se snažíme udržovat češtinu."

Odkdy vy sama žijete v Americe?

"Od roku 1985. Víc jak čtvrt století."

Kolik vás sem přijelo?

"Na cvičení nás přijelo šest. Dali jsme se dohromady s Los Angeles, protože v našem cvičení je nejmenší počet devět. A protože nás je jenom šest, tak nám tři dodalo Los Angeles. Nacvičovali jsme společně s nimi."

Už jste tu byli na sletu? Jezdíte sem opakovaně?

"Ano, byli jsme tu v roce 2006. Poprvé."

A jak se vám tu líbí?

"Líbí. Zatím je všechno dobře organizované."

Pravidelně na pražské slety přijíždějí i členové Sokola Mnichov. Jak si ale posteskl starosta tamní jednoty Karel Pokorný, jejich skupina není velká. Tentokrát se zúčastnili jenom průvodu, cvičit ve společných skladbách nebudou:

"Jak víte, jsou v Mnichově dvě sokolské jednoty. U toho prvního Sokola nevím, u nás je ale jen asi dvanáct lidí. Všichni jsou tu v průvodu. Průvod, to ještě jde, s cvičením to ale nějak hapruje. Má to co dělat s vysokým věkovým průměrem. Doufáme, že nás polovina nepadne, než dojdeme na konec té dlouhé cesty průvodu, která měří asi dva kilometry. Nebo tři?"

Cvičit budete všichni?

"Cvičit nebudeme. Přijeli jsme se podívat, na cvičení se taky podíváme. A do průvodu jako zahraniční Sokolové jdeme, a jdeme rádi. Líbí se nám to."

Neulovili jste tedy žádného mladého člena?

"My pár mladých členů máme, těm mladým členům se ale nějak moc nechce. To je pořád ten samý problém. Sport ano, ale reprezentace jednoty zůstane na těch dědcích a bábách, co tu vidíte. Je to většinou vysoký věkový průměr, občas tu vidíte nějakou mladší tvář, ale není to žádná sláva."

Malá skupina přijela i ze švédského Göteborgu, říká starosta jednoty Pavel Mrázek:

"V průvodu jdeme jenom čtyři, bohužel."

To není mnoho! A budete cvičit?

"Ano, máme dva cvičence."

V jaké skladbě?

"V té pro nejstarší. Jen pro ten všední den."

Budete cvičit i vy sám?

"Nebudu sám cvičit. Sice jsem nacvičoval, nemohu tu ale být přes všechny sletové dny. Ale tady vedle mne máte dva naše cvičence..."

Jak dlouho jste nacvičovali?

"Nacvičovali jsme od začátku sezony, začali jsme na podzim. Těch pár lidí to celkem nacvičilo a doufáme, že odcvičíme jako na všech předchozích sletech, kde jsme se vždy zúčastnili."

Jak se daří Sokolu ve Švédsku?

"Jako Sokolu všude v zahraničí. Stárne, přichází málo mladých a ti starší odcházejí. Takže je spíš otázka času, jak dlouho ještě budeme fungovat."

Co by se podle vás muselo stát, aby se Sokol omladil? Co byste třeba mladým nabídli?

"Sokol je především česká organizace. My, co jsme mimo vlast, jsme závislí na tom, co se se Sokolem děje ve vlasti. A když se omladí tam, tak možná i na nás něco padne."

V Čechách je ale v Sokole už poměrně hodně dětí...

"To je dobré znamení. Ovšem u nás není tolik dětí, které by do toho šly. Děti už jsou občany jiného státu, už se necítí tolik Čechy jako ta stará generace,"

doplnil jediný cvičící muž z göteborgského Sokola Dušan Říman.

Tyršův dům
Čeští krajané a zahraniční Sokolové se představili zejména v nedělním odpoledním bloku v Tyršově domě v Praze. Vystoupí ale i v hromadných skladbách s českými a moravskými sokolskými župami, které proběhnou tento čtvrtek a pátek ve vršovické Synot TIP Aréně.

A my se k dalším krajanským sokolským jednotám vrátíme i v příští rubrice. Uslyšíte, jak si vedou Sokolové například v Clevelandu, Petrohradě, ve Varšavě nebo ve Slovinsku.