Na opatření k úspoře energií v chudších domácnostech půjde 1,5 mld. Kč

V programu Nová zelená úsporám Light, který má podpořit jednoduchá opatření pro snížení energií v nízkopříjmových domácnostech, bude v první fázi k dispozici 1,5 miliardy korun. Příjem žádostí začne 9. ledna 2023. Zástupci ministerstva životního prostředí (MŽP) to dnes řekli na tiskové konferenci v Praze. Jeden žadatel může v programu získat dotaci nejvýše 150.000 korun, například na zateplení části fasády nebo výměnu oken u rodinných domů.

NZÚ Light je součástí programu Nová zelená úsporám (NZÚ), na který má během dalších několika let putovat 54 miliard korun z Modernizačního fondu, tedy výnosů dražeb emisních povolenek. Podle zastupujícího ministra životního prostředí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by úvodní fáze měla pomoci zhruba 10.000 domácnostem. V případě vyššího zájmu podle něj ministerstvo částku na program navýší.

Jurečka řekl, že nárok na dotaci budou mít domácnosti obývané starobními důchodci, invalidními důchodci třetího stupně a lidé, kteří od letošního 12. září do data podání žádosti o dotaci pobírali příspěvek na bydlení - nemusí to však být po celé období. Žadatelé musí také vlastnit nebo spoluvlastnit nemovitost, kde budou úpravy provedeny, a mít tam po 12. září 2022 trvalé bydliště.