Vláda chce půlmiliardový schodek. Obce dostanou příspěvek 1200 korun na obyvatele

Foto: Jernej Furman, Flickr, CC BY 2.0

Vláda schválila další výdaje na zmírňování dopadů šíření koronaviru. Počítá například s kompenzací 1200 korun na obyvatele pro obce za nižší příjmy z daní, dotacemi na stavbu škol a školek nebo státem podporovanými poukazy na domácí dovolenou. Zároveň kabinet schválil již potřetí od propuknutí pandemie zvýšení schodku státního rozpočtu, tentokrát z 300 na 500 miliard korun.

Foto: Jernej Furman,  Flickr,  CC BY 2.0

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) jde už o poslední úpravu státního rozpočtu pro letošní rok. Odmítla zvýšit příjmy rozpočtu zvyšováním daní nebo provádět úsporná opatření. Před šířením koronaviru byl schodek naplánován na 40 miliard korun, teď vláda navrhuje 500 miliard.

Alena Schillerová,  foto: Vláda ČR
"V tom rozpočtu si vytváříme ve vládní rozpočtové rezervě prostor ve výši 136,6 miliardy korun. Je to velký prostor, ale my skutečně nevíme, jak dlouho budeme potřebovat podporovat různé programy."

Sněmovna by měla rozpočet projednat ve stavu legislativní nouze 16. června. Ministerstvo chce většinu schodku uhradit vydáváním státních dluhopisů, o které mají investoři velký zájem. Ekonomové se neshodnou, zda je půlbilionový schodek pro ekonomiku problém. Rozpory panují v tom, zda je takto vysokým deficitem ohroženo vnímání Česka zahraničními investory i ratingové hodnocení.

Vláda souhlasila také s prodloužením lhůty pro podání daňového přiznání za loňský rok do 18. srpna. Dosud byl termín stanoven na 1. července. Do konce srpna se také prodlouží vyplácení příspěvků z programu Antivirus na náhrady mezd lidem v karanténě či v provozech s nařízeným uzavřením.

Obce dostanou 1200 korun na obyvatele

Vláda chce také obcím kompenzovat výpadek příjmů způsobený vyplácením příspěvku osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) a společníkům malých firem.

"Nakonec jsme se v koalici domluvili, že předložíme do Poslanecké sněmovny bonus 1200 korun na každého obyvatele každé obce. Celkově je ten náklad 12,8 miliardy," uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Stát bude v první etapě podporovat lázeňské pobyty

Foto: Ivan Janota,  Wikimedia Commons,  Public Domain
Kabinet se zabýval také cestovním ruchem. Podnikatelské svazy však akční plán pro cestovní ruch zklamal. Především postrádají plošnou pomoc ve formě státem dotovaných poukazů na dovolenou v tuzemsku, což by podle nich podpořilo poptávku.

Projekt bude podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) v první etapě podporovat pouze lázeňské pobyty a procedury. Stát přispěje čtyřiceti procenty, maximálně 4000 korun.

"Naším cílem je dostat se na výkonnost roku 2019, kdy se cestovní ruch podílel na veřejných rozpočtech více jak 125 miliardami korun."

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza uvedl, že lázně nejsou jediné, které potřebují podporu. Třeba obsazenost pražských hotelů se pohybuje mezi pěti a deseti procent. Podnikatelské svazy navrhovaly, aby poukazy na domácí dovolenou byly v hodnotě 5000 korun pro každého občana ČR, k využití měly být od 1. července.