Ekonomika

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navštívil Čínu, kde podepsal dohodu o zapojení Česka do čínské iniciativy Nová hedvábná stezka. Cílem tohoto projektu je podpora obchodu mezi Evropou a Čínou.

Bohuslav Sobotka navštívil Čínu,  foto: ČTK
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navštívil Čínu, kde podepsal dohodu o zapojení Česka do čínské iniciativy Nová hedvábná stezka. Cílem tohoto projektu je podpora obchodu mezi Evropou a Čínou. Dohodu podepsaly také Bulharsko, Polsko a Slovensko. Česká republika se chce v rámci tohoto memoranda soustředit na tři priority - vytvořit z ČR dopravní centrum pro Čínu ve střední a východní Evropě, vytvořit z Prahy finanční centrum čínských bank pro expanzi v regionu a rozvíjet průmyslovou spolupráci mezi Čínou a Českou republikou, především v otázce podpory vědy, výzkumu a inovací.


Ilustrační obrázek: Vitali Smolygin,  PublicDomainPictures.net
Česká ekonomika rostla v letošním třetím čtvrtletí meziročně o 4,5 procenta. První odhad z poloviny listopadu uváděl pomalejší růstu hrubého domácího produktu, a to o 4,3 procenta. Zpřesněné údaje zveřejnil Český statistický úřad. Proti předchozímu čtvrtletí ekonomika stoupla o půl procenta, jak statistici odhadovali už dříve.


Foto: ČT24
Lidé zaplatí za elektřinu příští rok zhruba stejně jako letos. Oznámil to Energetický regulační úřad. U elektřiny sice přistoupil ke zvýšení takzvané regulované složky ceny, která zahrnuje třeba platby za přenos a distribuci, ale tento růst by měl být vynahrazený zlevněním elektřiny na trhu. Cena plynu se může příští rok snížit až o dvě procenta. Kolik zákazníci nakonec zaplatí, se bude odvíjet od regionu.


Výstavba plynovodu Nord Stream,  foto: Harald Hoyer,  CC BY-SA 2.0
Česká republika a dalších 9 zemí Evropské unie varují před plány Ruska na rozšíření plynovodu Nordstream. Záměr podle nich jde proti zájmům unie a může ohrozit stabilitu Ukrajiny. Varovaly před tím v dopisu Evropské komisi. Státy z východní části osmadvacítky vyzývají k debatě o plynovodu na prosincovém summitu unie. Na dostavbě plynovodu po dně Baltského moře se německé a ruské společnosti dohodly v září.


Důl Centrum,  foto: YouTube
Společnost Severní energetická na jaře zavře hlubinný důl Centrum na Mostecku. Je to poslední hnědouhelná šachta v Česku. Podle firmy neumožňují jeho zachování těžební limity, které zůstaly na Mostecku platné. V dole pracuje víc než 300 lidí. Zatím není jasné, kolik jich Severní energetická propustí.


Foto: Prokop Havel,  archiv Českého rozhlasu
Pracovníci z firem, kde platí kolektivní smlouva, si vydělají v průměru zhruba o 2700 korun víc než lidé v podnicích bez kolektivní dohody. Průměrně tak letos dostávají 29.340 korun. Pracují měsíčně také o hodinu méně. Ukázala to studie společnosti Trexima.


Foto: Filip Jandourek,  archiv Českého rozhlasu
České podniky stráví vyplňováním daňových přiznání a plněním všech daňových předpisů v průměru 405 hodin ročně, což je o osm hodin méně než loni. Vyplývá to ze studie Světové banky a poradenské firmy PwC týkající se náročnosti placení daní a celkového daňového zatížení. V žebříčku všech zemí se Česko ve srovnání s loňskem ovšem zhoršilo ze 119. místa na 122. místo. Tuzemský daňový systém nadále patří k časově nejnáročnějším.


Foto: archiv Českého rozhlasu - Radia Praha
Pro více než polovinu (52 procent) českých občanů a jejich domácností je nadále složité vyjít se současnou výší příjmů. Pro 32 procent lidí je to spíše obtížné, pro 12 procent obtížné a pro osm procent velmi obtížné. Vyplývá to z říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění mezi více než tisícovkou respondentů. Přesto jde o nejlepší výsledek za dobu srovnatelných výzkumů od roku 2002.


Ilustrační foto: Raysonho @ Open Grid Scheduler / Grid Engine,  CC0 1.0
Trh s audioknihami v Česku roste. Letos se jich v tuzemsku prodá podle odhadu Svazu českých knihkupců a nakladatelů za 60 milionů korun, zhruba o desetinu víc než v loňském roce. Zvyšuje se také podíl knih prodaných nebo stažených v elektronických formátech, pořád ale převažují knihy namluvené na kompaktních discích.


Foto: ČT Brno
V jihomoravských Pasohlávkách vzniknou na konci roku 2018 velké lázně. Postaví je čínský investor. Spolupracovat bude s Jihomoravským krajem. Lázně v Pasohlávkách by měly zajistit asi 500 pracovních míst a budou stát asi dvě miliardy korun. V oblasti by mělo vzniknout 12 lázeňských objektů na ploše asi 20 hektarů. Služby nabídnou zhruba dvěma tisícům lidí a vedle tradiční lázeňské péče budou poskytovat i prvky tradiční čínské medicíny.