Ekonomický přehled týdne

Ekonomické fórum na Žofíně, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Čínští investoři by v Česku na základě podepsaných dohod mohli investovat do roku 2020 až 232 miliard korun, z toho 95 miliard v letošním roce. České firmy by pak mohly v příštích pěti letech zvýšit vývoz do Číny o téměř 63 miliard Kč. Vyplývá to z přehledu ekonomických dohod podepsaných při příležitosti návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v ČR.

Ekonomické fórum na Žofíně,  foto: ČTK
Účastníci ekonomického fóra na pražském Žofíně podepsali za účasti prezidentů Česka a Číny na 30 obchodních dohod v nejrůznějších oblastech. Dohody se týkají energetiky, finančnictví, automobilového průmyslu nebo cestovního ruchu.

Dohoda o strategickém partnerství a spolupráci mezi J&T Finance Group a Ping An Bank počítá s vytvořením fondu na investice do finančního sektoru, energetiky a průmyslu. Celkem jde o pět miliard eur (135 miliard Kč). Podle informací ČTK se z něj budou financovat projekty nejen v ČR, ale i na Slovensku, Chorvatsku či v Maďarsku. Memorandum o porozumění podepsaly také kunovický výrobce letadel Aircraft Industries a China Aviation Supplies Holding Company. Dohoda zahrnuje prodej 20 letadel L-410, hodnota kontraktu je 111 milionů eur (tři miliardy Kč). Společnost S.W.H. Group SE, ve které je ředitelem pro strategický rozvoj bývalý premiér Petr Nečas, chce s čínskou společností China Guodian investovat do obnovitelných zdrojů energie a čistých technologií v regionu střední a středovýchodní Evropy 600 milionů dolarů (14,3 miliardy Kč).


Český export do Tchajwanu roste

Karel Kučera,  foto: CzechInvest
Nejen Čína utrácí peníze v Česku. ČR láká i další asijské země - Japonsko, Jižní Koreu nebo třeba Tchajwan. Z Tchajwanu dovážíme hlavně elektroniku, spotřebiče, hračky a auta. Předloni to bylo za téměř 26 miliard korun. Do země vyváží české firmy dopravní prostředky, stroje, průmyslové a spotřební zboží nebo třeba chemikálie. A to ročně za přibližně 4 miliardy korun. Tchajwanské podnikatele zajímá Česká republika už více než dvacet let. Agentura CzechInvest za tu dobu pomohla zprostředkovat 27 investic za téměž 18 miliard korun. Díky těmto penězům našlo práci skoro 23 tisíc lidí. Tchajwanské investory sem láká nejen místo v srdci Evropy, říká generální ředitel společnosti Czech Invest Karel Kučera:

"Asijští investoři oceňují, že umíme zacházet s technikou, že umíme ty věci i vyvíjet. Máme v tom dlouhou zkušenost a praxi. Zajímá je také to, že mají návaznost na evropský velký trh."

Z poslední doby je známá velká investice společnosti Foxconn. Během příštích 2 let chce investovat celkem 2 a půl miliardy korun do budov a zařízení. Další 4 miliardy má připravené na platy během příštích 3 let. Už teď zaměstnává ve svých závodech v Pardubicích a Kutné Hoře 5 tisíc lidí.

Úspěch mají i české firmy na Tchajwanu. Kromě automobilky Škoda a sklářské firmy Moser tam má své zástupce i Preciosa, Pilsner Urquel nebo Budějovický Budvar. Svou síť na Tchajwanu buduje i kosmetická firma Botanicus.


Ekonomika roste, domácnosti více utrácí a také se více zadlužují

Ilustrační foto: jannoon028 / FreeDigitalPhotos
Česká ekonomika loni rostla o 4,3 procenta. Český statistický úřad (ČSÚ) tak potvrdil svůj odhad z března. Hrubý domácí produkt tak za loňský rok vzrostl nejrychleji za posledních osm let. Nebývale rychle rostly také reálné příjmy domácností. Bylo to nejvíce za posledních 8 let. Ve srovnání s předchozím rokem stouply o 3 a půl procenta. Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl loni hodnoty 26 787 korun. Tomu odpovídá i růst výdajů. Průměrná měsíční spotřeba domácností na obyvatele v nominálním vyjádření dosáhla částky 20 a půl tisíce korun, to znamená, že meziročně vzrostla o 4 procenta.

Podle České národní banky začaly v únoru opět růst dluhy domácností. Ty ke konci února dlužily bankám 1 bilion 336 miliard korun. Meziročně se zadlužení zvýšilo o 95 miliard korun. To však nemusí znamenat špatný signál. Může to totiž svědčit o tom, že lidé mají větší důvěru v budoucí vývoj ekonomiky a v to, že nepřijdou o zaměstnání.


Jaderná elektrárna Dukovany získala povolení k provozování prvního bloku

Jaderná elektrárna Dukovany,  foto: Jiří Sedláček,  CC BY-SA 4.0 International
Jaderná elektrárna Dukovany získala povolení k provozování prvního bloku na dobu neurčitou. Rozhodl o tom Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) ve středu. Dukovanský blok číslo jedna začal vyrábět elektřinu jako první v květnu 1985. Podle původních předpokladů už měla být elektrárna na hranici své životnosti. Díky modernizaci se ale její fungování prodlužuje. Podmínky povolení jsou podle předsedkyně úřadu Dany Drábové podstatně přísnější:

"Je tam řada podmínek s přísnými termíny. Když ČEZ nebude podmínky plnit, tak jako by to povolení neměl. Správní řád říká ve své nejtvrdší interpretaci, že neplnění jedné jediné podmínky povolení znamená, že to povolení pozbývá platnost."

Elektrárna Dukovany má čtyři jaderné bloky, ten poslední je v provozu od července 1987. ČEZ bude letos podávat žádost o nové povolení také pro blok číslo dvě. Jeho současná licence platí do konce roku. O další povolení u zbývajících dvou bloků má požádat státní úřad příští rok.

Elektrárna Dukovany pokrývá přibližně pětinu spotřeby elektřiny v České republice. Vloni ale její roční výroba elektřiny v důsledku neplánovaných odstávek klesla o 18 procent. Skupinu ČEZ tento výpadek dodávek minulý rok připravil o 2,5 miliardy korun.


Na kompenzace pro zemědělce za sucho vláda vyčlenila 600 mil. Kč

Ilustrační foto: Evropská komise
Vláda schválila kompenzace pro zemědělce za loňské rekordní sucho ve výši 600 milionů korun. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) novinářům řekl, že polovina z 600 milionů půjde z vládní rozpočtové rezervy a dalších 300 milionů musí nalézt v rozpočtu svého resortu.

"Týká se to zemědělců, kteří dělají tzv. citlivé komodity, především ovoce a zeleninu, brambory, chmel, cukrovou řepu. Zemědělec bude muset v účetnictví prokázat, že mu ta ztráta vznikla, a potom bude hrazena část těch nákladů. Bude hrazeno deset až dvacet procent nákladů, které zemědělec na tu komoditu měl, takže nemůžeme zdaleka mluvit o tom, že bychom mu kompenzovali celý výpadek tržeb za danou komoditu."

Peníze by měly dostat podniky, kterým sucho snížilo úrodu alespoň o 30 procent proti průměru za předcházející tři roky. Pokud by zemědělci doložili, že sucho poškodilo úrodu o více než 40 procent, mohli by získat až pětinu průměrných nákladů.


Podmínky insolvenčních řízení se asi změní, návrh schválila vláda

Robert Pelikán,  foto: Prokop Havel,  ČRo
Vláda podpořila omezení zneužívání zadlužených lidí. Těm by měli nově návrh na oddlužení sepsat jen advokáti, notáři nebo specializované neziskové organizace. Ty by to dělaly zadarmo, advokáti a notáři za tarifní ceny - maximálně ale za 5 tisíc korun. Na zneužívání dlužníků komerčními agenturami opakovaně upozorňovaly soudy. Proč, vysvětlil ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí Ano:

"Oddlužovací agentury si od toho člověka vezmou někdy 20, někdy 30 a zaznamenali jsme i 50 tisíc korun, což rozhodně není práce, která by takovou hodnotu měla, a oni to navíc udělají nekvalitně."

Za sepsání insolvenčního návrhu u advokáta nebo notáře by dlužníci neplatili. Cena za tuto službu má být uhrazena z prvních splátek v oddlužení.


ČSA odeberou od společnosti Airbus sedm nových letadel

České aerolinie (ČSA) odeberou od společnosti Airbus sedm nových letadel. ČTK o tom informoval mluvčí ČSA Daniel Šabík. Letadla se do flotily dostanou postupně kolem roku 2021, kdy nahradí sedm v současnosti používaných Airbusů A319 po skončení jejich operativního leasingu. ČSA v prvním pololetí roku 2015 vydělaly skoro 13 miliónů korun, předloňské pololetí přitom skončilo ztrátou 408 miliónů. Podle společnosti zafungovala ozdravná opatření, kterými společnost v posledních letech prošla. V létě bude možné letět z Prahy přímo do 143 destinací.


E15: Čínská CEFC zvýšila podíl v Travel Service na 49,92 procenta

Ilustrační foto: MarekV,  Wikimedia CC BY-SA 3.0
Čínský investor CEFC zvýšil podíl v letecké společnosti Travel Service na 49,92 procenta, od loňského září měl ve firmě desetinu. Serveru E15 to řekl spolumajitel Travel Service Jiří Šimáně. Travel Service má víc než třetinu v Českých aeroliniích. Zvýšení podílu na téměř polovinu předpokládala dohoda o strategickém partnerství mezi oběma firmami, kterou jejich zástupci podepsali loni v září v Šanghaji. Základní jmění firmy Travel Service se má podle dohody zvýšit nejméně o jednu miliardu korun.