Ekonomika

Photo: Filip Jandourek, ČRo
0:00
/
0:00

České ekonomice se daří. Podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu vzrostla ve druhém čtvrtletí meziročně o dvě a půl procenta.

Ekonomice se daří, ve druhém čtvrtletí rostla meziročně o dvě a půl procenta

Ilustrační foto: Filip Jandourek,  ČRo
České ekonomice se daří. Podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu vzrostla ve druhém čtvrtletí meziročně o dvě a půl procenta. Přesto ale zpomalila. Nedaří se hlavně stavebnictví - chybějí zakázky, odvětví navíc narazilo na nepřipravenost projektů, která mu brání v dalším růstu. Další brzdou pro českou ekonomiku jsou taky investice - kterých je nedostatek, dodává analytik ČSOB Petr Dufek.

"My jsme loni zažili úplně bezprecedentní nárůst investic, ať už v soukromém nebo především ve veřejném sektoru, kde se dočerpávaly peníze z fondů EU. A v letošním roce vidíme, že firmy investují o něco méně a výrazně méně investuje i veřejný sektor."

Hlavním tahounem růstu hospodářství je hlavně spotřeba domácností. Ta je podpořena zlepšující se situací na trhu práce. Zrychluje se růst mezd, a to napříč obory i profesemi. Nezaměstnanost je nízká - v mezinárodním měřítku je dokonce druhá nejnižší v Evropské unii. Lépe je na tom už jen Malta. Podle ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO stát musí růst HDP neustále ovlivňovat, a to například podporou turismu, investicemi a výběrem daní:

"Růst je dobrý. Hlavní problém naší ekonomiky je nedostatek pracovní síly a obrovská byrokracie, neschopnost státu investovat rychle, pružně, efektivně. S tím stále zápasíme."


Sociální pojištění v Česku patří k nejdražším na světě

Češi platí jedno z nejdražších sociálních pojištění na světě. Vyplývá to z průzkumu jedné z velkých poradenských společností Deloitte. Od příštího roku si navíc lidé za odvody ještě připlatí. Minimální zálohy na pojištění se totiž poprvé v historii dostanou přes dvou tisícovou hranici. Jak se odvody na pojistném liší v jednotlivých zemích, popisuje Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků:

"Zatímco u nás zaměstnavatel platí za sociální a zdravotní pojištění 34 procent, tak ve Švýcarsku je to třeba 8 procent, ve Velké Británii je to 14 procent. Faktem ale je, že v těchto zemích se sociální pojištění čerpá z přímých daní."


Předsedkyně ERÚ nedoporučuje nyní zásadně měnit tarify elektřiny

Ilustrační foto: Miloš Turek,  Rádio Praha
Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková nedoporučuje zásadní změny tarifů elektřiny do doby, než 30 procent odběratelů s nízkým napětím bude mít vlastní zdroj. Zatím ho má jen půl procenta takových odběratelů. Nyní by podle Vitáskové změny přenesly tíhu nákladů na domácnosti. K zavedení nového systému tarifů Vitásková uvedla také další dvě podmínky. Nezaváděla by ho předtím, než s ním budou zkušenosti z dvou třetin zemí EU a než budou v Česku zavedeny takzvané chytré sítě, které umožňují optimalizovat využívání energie. Původně navržená tarifní struktura zohledňovala velikost jističe.


Stát uzavřel s OKD smlouvu o úvěru

Stát uzavřel se společností OKD smlouvu na úvěr 700 milionů korun. Podmínkou půjčky je reorganizace firmy, o které rozhodli věřitelé minulý týden. Peníze zadlužené OKD půjčí státní podnik Prisko. O pomoci OKD rozhodla vláda na konci července. Rozhodnutí kritizovala pravice. Podle ní jde o dar zadlužené společnosti a nikoliv půjčku. OKD dostane úvěr, aby měla na výplaty horníkům za červenec. Společnost má dluhy víc než 17 miliard korun. Do problémů se dostala kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Stát nyní dosadí do zadlužené OKD svého finančního i provozního ředitele.


Vítkovice Power Engineering na sebe podaly návrh na insolvenci

Představenstvo společnosti Vítkovice Power Engineering ve čtvrtek podalo návrh na insolvenci společnosti spojený s návrhem na povolení reorganizace. Firma zároveň požádala, aby Krajský soud v Ostravě zrušil páteční jednání, na kterém má projednat návrh na vyhlášení insolvence podaný brněnskou firmou Wetag Invest, sdělila mluvčí Vítkovice Holding Eva Kijonková. Návrhu na zrušení pátečního jednání soud vyhověl, řekla mluvčí krajského soudu Lucie Olšarová. Dodala, že o dalších návrzích bude soudce rozhodovat v nejbližších dnech. Radka Háčková, která mediálně zastupuje skupinu Wetag, řekla, že společnost je aktuálním vývojem v insolvenčním řízení šokována. "Měsíce jsme dlužníkem veřejně opakovaně dehonestováni a napadáni za šikanózní jednání a neoprávněnost podání insolvenčního návrhu. Pouhý den před jednáním soudu, který má rozhodnout o našem návrhu, dlužník z ničeho nic otočí o 180 stupňů a zásadně z ničeho nic změní názor?" uvedla Radka Háčková a postup označila za účelový. Společnost Wetag chce vyzvat insolvenční soud, aby rozhodl o úpadku.

Foto: Vítkovice Machinery Group
Vítkovice Power Engineering jsou součástí strojírenské skupiny Vítkovice Holding podnikatele Jana Světlíka. Jejím menšinovým podílníkem je skupina KKCG Karla Komárka. Její mluvčí Dana Dvořáková krok firmy označila za velmi znepokojivý. "Několik měsíců šéf Vítkovic Jan Světlík prohlašoval, že se společnost Vítkovice Power Engineering v úpadku nenachází, a označoval insolvenční návrhy za neoprávněné a šikanózní. Proto je více než podivné, že pouhý den před jednáním soudu pan Světlík prozřel a vedení firmy se připojilo k insolvenčnímu návrhu,"řekla. Podle ní se nabízí otázka, zda to není promyšlené, protiprávní jednání. "Tento krok Vítkovic dokazuje, že Jan Světlík systematicky a účelově lhal akcionářům, bankám, obchodním partnerům i zaměstnancům. Skupina Vítkovice musí projít restrukturalizací pod novým profesionálním manažerským vedením, neboť Jan Světlík svým jednáním společnost, zaměstnance, věřitele a akcionáře soustavně poškozuje," prohlásila.

Návrh na vyhlášení insolvence na společnost Vítkovice Power Engineering už dříve podala brněnská firma Wetag Invest. "Spustila tím lavinu, která významným způsobem ztížila pozici společnosti Vítkovice Power Engineering u dodavatelů i zákazníků a u bankovního sektoru,"řekla mluvčí Vítkovice Holding Eva Kijonková. Dodala, že následně se projevila nedůvěra obchodních partnerů. "Při hodnocení situace musela společnost přihlédnout ke změně stavu. Na základě toho společnost učinila závěr, že je v úpadku," uvedla. Vůči ostravské společnosti uplatnila firma Wetag pohledávky za šest milionů korun. V podaném návrhu na insolvenci a reorganizaci představitelé Vítkovice Power Engineering uvedli, že evidují přes 720 věřitelů. Celkovou dlužnou částku Eva Kijonková zatím nebyla schopna vyčíslit.

Skupina Vítkovice Machinery Group má celkem 34 firem. Vítkovice Power Engineering patří k hlavním součástem skupiny Vítkovice Holding a zaměstnává 1138 lidí. Čistý obrat za účetní období roku 2015 firma vykázala okolo 3,2 miliardy korun. Celá skupina loni měla obrat zhruba 14 miliard korun a konsolidovaný zisk 479 milionů korun. Hlavním vlastníkem skupiny je Jan Světlík. Podniky ze skupiny zaměstnávají 8000 lidí.


Ministerstvo životního prostředí chce zvednout poplatky za odběr podzemní vody - a to až trojnásobně

Richrad Brabec,  foto: Filip Jandourek,  ČRo
Poplatky za odběr podzemní vody by se mohly v příštích letech zvednout až trojnásobně. Příslušnou novelu zákona připravilo ministerstvo životního prostředí. S návrhem ale nesouhlasí koaliční ČSSD, výhrady mají i odboráři nebo Svaz města a obcí. V současnosti platí vodárenské společnosti za odebraný kubík podzemní vody dvě koruny. Do roku 2022 by to mělo být postupně až šest korun.

"Když se podíváme na statistiky a čísla, tak objem čerpané podzemní vody se v posledních letech v ČR permanentně snižuje. My teď nepotřebujeme nějaké rychlé drastické ekonomické opatření, které by tento trend změnilo," uvedl premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Šéf resortu životního prostředí Richard Brabec (ANO) v České televizi poznamenal, že v připomínkovém řízení úřad vlády nic nenamítal. Ministr zemědělství Marian Jurečka z třetí koaliční strany - KDU-ČSL - podle svých slov novelu v současné podobě podpoří.

"Materiál, který připravilo ministerstvo životního prostředí je logický, pokud jako občané ČR myslíme vážně ochranu vody a především podzemní vody, která se obtížně doplňuje, a jejíž zásoby nám stabilně klesají."

Připravované změny se netýkají malých odběratelů podzemní vody - třeba z vlastní studny na zahradě.


Stát plánuje dát na boj se suchem 28 miliard korun

Ministerstvo zemědělství spustí v příštím roce nový dotační program na budování závlah. Plánuje v něm přerozdělit 1,6 miliardy korun. Celkově má stát do roku 2022 na boj se suchem připraveno 28 miliard korun. Kromě budování závlah by měly pomoci k zadržení vody v krajině peníze na stavbu a obnovu rybníků. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) již dříve kritizoval, že v posledních 20 letech se v Česku investovalo hlavně do protipovodňových opatření a riziko dlouhodobého sucha se přehlíželo.


Nová trasa D pražského metra se zřejmě začne stavět až v roce 2020

Výstavba metra D se zřejmě zpozdí o dva až tři roky. Podle náměstka primátorky Petra Dolínka z ČSSD by mohly práce začít v roce 2020. Stavbu blokují neúspěšné výkupy pozemků, Praha bude podle Dolínka možná muset v krajním případě přistoupit k vyvlastňování. Opoziční zastupitelé to považují za neúspěch. Trasa metra D povede z Náměstí Míru do Písnice. Dohromady jde o deset nových stanic. Na nové lince budou jezdit vlaky bez řidiče. Projektanti náklady předběžně odhadují na zhruba 50 miliard korun.


Český sběratel koupil nejcennější dvojici známek na světě Modrého a Červeného Mauritia

Foto: ČT24
Český investor koupil nejcennější dvojici poštovních známek Modrého a Červeného Mauritia. Jde o jedny z nejstarších známek na světě. Navíc je provází legendy, které jejich hodnotu ještě zvyšují. Znalci odhadují, že za ně český podnikatel mohl zaplatit i 100 miliónů korun. Známky s podobiznou královny Viktorie byly vydány na ostrově Mauritius v roce 1847 v nákladu jen 500 kusů. Červená verze měla hodnotu jednu penci, modrá dvě. Do dneška se dochovalo 14 červených a jen 11 kusů modrých známek. A právě Modrý Mauritius je pravděpodobně jediný obchodovatelný exemplář. Českému rozhlasu to řekl investiční poradce David Kopřiva, který se podílel na konzultacích pro nového českého majitele:

"Možná je to jediný kus v privátních rukách mimo instituce, to znamená do budoucna jediný obchodovatelný. Když je něco v muzeu, tak je to pro trh navždy ztraceno. Převis poptávky je obrovský a to samozřejmě žene cenu nahoru."

Tento exemplář Modrého Mauritia byl v roce 2011 prodán v Londýně za milion liber, tedy zhruba 31 milionů korun. Ačkoliv Kopřiva aktuální prodejní cenu nezná, odhaduje, že pojistná hodnota by mohla být i 100 miliónů korun.