Na Pražském hradě začíná výstava fotografií Hanzelky a Zikmunda

Dvě stovky fotografií z archivu legendárních českých cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda mají možnost vidět návštěvníci Pražského hradu a nedaleké Písecké brány. Soubor je součástí rozsáhlé kolekce, která byla nově vytvořena před dvěma lety. Na Hradě bude vystaven do 24. dubna.

"Snímků jsme při expedicích nafotografovali na 120.000," řekl ve čtvrtek novinářům Zikmund. Hlavním kritériem výběru byla podle autorů výstavy obrazová kvalita s důrazem na dosud nepublikované nebo z politických důvodů nezveřejněné fotografie, především z druhé cesty po Asii.

Hanzelka se Zikmundem vedle dokumentačních vytvářeli i fotografie výtvarného až uměleckého charakteru. Autorství nerozlišovali. Zikmund je dodnes hrdý na uspořádání snímků, na jejich kartotéku. Všechny jsou také přesně datovány. Hanzelka se Zikmundem pořídili desítky krátkometrážních a několik celovečerních filmů, stovky reportáží pro tisk a rozhlas a vydali deset knih. V letech 1968 až 1989 byli na popud Moskvy umlčeni. Hanzelka zemřel v roce 2003.