Na severu Moravy se sesouvají svahy, hrozí demolice domů

V Moravskoslezském kraji se podmáčené svahy sesunuly na dalších čtyřech místech, počet sesuvů tak ve středu k 18.hodině vzrostl na celkových osm. Nově mají problémy Kunčice pod Ondřejníkem, Fryčovice a Vendryně na Frýdecko-Místecku a také Karviná. Ve všech lokalitách budou zřejmě ohrožené rodinné domy. Během dne byli zatím evakuováni obyvatelé šesti domů v Bukovci na Jablunkovsku, Havířově na Karvinsku a Dolních Domaslavicích nad přehradou Žermanice, kde třem domům hrozí demolice. Přehrada ohrožena není, řekla ČTK mluvčí kraje Šárka Vlčková.

Nejrozsáhlejší sesuv nastal v Bukovci, kde se sesouvá svah kopce Girová nad silnicí mezi Mosty u Jablunkova a Hrčavou, která zatím zůstává průjezdná. Na území o rozloze 1,5 kilometru čtverečního se sesuvem vytvořila propast hluboká 50 metrů a utržená hmota se posunula o zhruba tři kilometry. Evakuováni byli čtyři obyvatelé dvou rodinných domů v okolí. Celý prostor policie uzavřela kvůli extrémnímu nebezpečí. Na místě zasahují mimo jiné pracovníci horské služby. Jeden z nich řekl ČTK, že turistická stezka, která původně vedla po vrstevnici, se propadla o 50 metrů. "Stromy stojí stejně jako předtím, akorát o pár desítek metrů níž," řekl muž. Svah je podle něho nadále aktivní.

Podmáčený svah se začal sesouvat kolem poledne v Dolních Domaslavicích, kde museli být evakuováni obyvatelé tří rodinných domů. Podle Vlčkové způsobily sesuvy svahu na domech vážné praskliny a zřejmě budou všechny tři zbourány. "Svah se utrhl na území o rozloze 200krát 300 metrů, situace je tam mimořádně vážná," řekla ČTK mluvčí. Podle generálního ředitele Povodí Odry Ivana Pospíšila sesuv v žádném případě neohrozí bezpečnost přehrady Žermanice, způsobit může jen technické potíže. Beskydy patří do takzvaného flyšového pásma s mnohonásobným střídáním jílovců, prachovců, pískovců a slepenců, tedy propustných a nepropustných vrstev. "Vrstvy různě vsakují vodu, jak ztěžknou, hrozí podél nich sesuvy. Pro příští dny je to velké riziko," řekl ČTK ředitel Agentury ochrany přírody František Pelc.

Autor: Peter Gabaľ