Na tři minuty se zastavil život v České republice

Na tři minuty se v pátek v poledne zastavil život na území celé České republiky. Lidé uctili památku obětí úterních teroristických útoků ve Spojených státech minutami ticha. V pravé poledne se rozezněly sirény a kostelní zvony. V centrech měst se zastavila doprava, chodci i provoz v pouličních stáncích. V obchodech utichla hudba. V řadě soukromých i státních podniků přestali pracovat dělníci. Památku zemřelých uctili mnohde i řidiči autobusů.

Slova účasti s americkým lidem i odhodlání bránit napadené principy svobody a demokracie zazněla z úst představitelů ministerstva obrany, české armády a velvyslanectví USA na pietním aktu u památníku na Vítkově. Piety k uctění obětí úterního teroristického útoku v USA se zúčastnili americký velvyslanec v ČR Craig Stapleton, ministr obrany Jaroslav Tvrdík a náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. "Tento útok nás posílí, vynoříme se z něj silnější a s větším odhodláním zvítězit nad silami nenávisti a temnoty," prohlásil Stapleton. Ministr Tvrdík ujistil, že "v této těžké a smutné hodině stojíme při americkém lidu". Zdůraznil, že česká armáda je připravena plnit úkoly s cílem posílit bezpečnost státu i celé Severoatlantické aliance.

Středočeští hasiči uctili na 31 místech památku amerických hasičů, kteří přišli o život při záchranných pracích v New Yorku a Washingtonu. Smrt svých kolegů i dalších nevinných obětí teroristického činu si připomněli i plzeňští hasiči.

V centru Ostravy se lidé zastavili, aby si alespoň tichou vzpomínkou připomněli oběti brutálního terorismu. Před improvizovaným pietním místem u Ostravského muzea, které je zaplněno květinami a hořícími svíčkami, se sešlo asi 200 lidí. Podobné shromáždění bylo i u ústeckého magistrátu.

K pietnímu aktu Brňanů se připojili policisté, pokud nebyli v přímém výkonu služby a nemuseli se například věnovat řízení dopravního provozu. Minutami ticha uctili památku obětí i brněnští muslimové. Odpoledne se konalo v brněnské mešitě pravidelné páteční kázání, které bylo podle předsedy Islámské nadace v Brně Muníba Hasana věnováno vzpomínce na zesnulé. "Muslimové v ČR útoky neschvalují a odsoudili teroristické činy," řekl ČTK Hasan.

Ve všech krajích České republiky byly odvolávány kulturní a společenské akce. Nehrála většina divadel. Neuskutečnil se ani pokus o vytvoření největšího živého loga v České republice, který se měl konat odpoledne na náměstí Republiky v Plzni.