Na výbuchu ve Vrběticích v roce 2014 se podílelo Rusko, řekl premiér Babiš. Praha vyhostí 18 Rusů

České bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do ničivého výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby. Premiér Andrej Babiš (ANO) na mimořádné tiskové konferenci prohlásil, že Česko je svrchovaný stát a musí na toto bezprecedentní zjištění reagovat. Česko kvůli tomu vyhostí 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze, kteří byli identifikováni jako členové ruských zpravodajských služeb. Česko musí opustit do 48 hodin, řekl vicepremiér, ministr vnitra a pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD). Ruští politici v prvních reakcích označili tvrzení českých vládních politiků za absurdní a očekávají odvetné kroky vůči českým diplomatům.

Policie pátrá po dvou mužích s ruskými pasy

Česká policie na svém webu zveřejnila informaci, že Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) pátrá po dvou mužích s ruskými pasy, kteří se se pohybovali v Praze, Moravskoslezském a Zlínském kraji ve stejné době, kdy vybuchla munice ve Vrběticích. Podle fotografií i jmen z pasů mužů jde o stejné muže, kteří jsou podezřelí z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury v roce 2018.

Opozice hovoří o ruském terorismu na území ČR

Mnozí opoziční politici považují informace o zapojení ruských agentů do exploze vrbětického areálu za alarmující a skandální, hovoří o ruském terorismu na území ČR a chtějí o případu jednat ve Sněmovně. Vyzvali Babiše, aby téma nastolit při jednání NATO i Evropské unie. Mnozí to považují za další pádný důvod, proč se Rusko v zájmu bezpečnosti státu rozhodně nemá podílet na dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech. Bývalý náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý v České televizi srovnal možnou účast ruské tajné služby na výbuchu muničního areálu ve Vrběticích s vojenským napadením země.

Hamáček uvedl, že rozhodnutí o vyhoštění 18 ruských diplomatů oznámil ruskému velvyslanci v ČR Alexandru Zmejevskému. Uvedl, že ho mrzí, že záležitostí utrpí česko-ruské vztahy, Praha ale podle něj musela takto reagovat. Premiér Babiš později na twitteru uvedl, že hovořil s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Tímto případem Hamáček také zdůvodnil to, proč blíže nekomentoval zrušení své pondělní cesty do Moskvy, kde chtěl jednat o případných dodávkách ruské vakcíny Sputnik V proti koronaviru.

Náklady na pyrotechnické vyčištění Vrbětic se mohou blížit miliardě

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Oba sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Náročný zásah při likvidaci munice ve Vrběticích si vyžádal dlouhodobé nasazení vojáků, policistů, hasičů a dalších složek. Náklady na pyrotechnické vyčištění vrbětického areálu se jen odhadují, mohou se přiblížit i miliardě korun.

Za absurdní označil tvrzení o podílu ruských tajných služeb na výbuchu ve Vrběticích první zástupce předsedy zahraničního výboru Rady federace - horní komory ruského parlamentu - Vladimir Džabarov. "Rusko nemá nic lepšího na práci než vyhazovat do povětří nějaké sklady. Nikdy jsme Česko nepovažovali za svého protivníka," uvedl Džabarov. Počet 18 vyhoštěných diplomatů je podle něj "mimořádná věc, pro kterou nejsou žádné zjevné důvody." Nejmenovaný ruský diplomatický zdroj řekl agentuře Interfax, že Praha se zřejmě rozhodla zavřít své velvyslanectví v Moskvě.