Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Podle Mladé fronty Dnes (MfD) se přiznal další, již třetí ze čtyř mladíků obviněných v souvislosti s dubnovým žhářským útokem na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku. Ze čtveřice zadržených tak podle listu popírá podíl na útoku jeden.

TK ve Fakultní nemocnici Ostrava,  vlevo maminka malé Natálky Anna Siváková,  foto: ČTK
Podle Mladé fronty Dnes (MfD) se přiznal další, již třetí ze čtyř mladíků obviněných v souvislosti s dubnovým žhářským útokem na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku. Ze čtveřice zadržených tak podle listu popírá podíl na útoku jeden. Informaci o přiznání třetího muže podle MfD potvrdil i soudce. "Dva ze čtyř obviněných se přiznali ve vazbě, třetí pak při výslechu u soudu," cituje deník Igora Krajdla z okresního soudu v Ostravě. Ministr vnitra Martin Pecina v neděli nepřímo spojil žhářský útok s Dělnickou stranou (DS). Podle něj by případ mohl pomoci při rozpuštění této krajně pravicové strany. Šéf strany Tomáš Vandas spojení odmítl. Žháři na domek romské rodiny zaútočili 19. dubna. Do budovy vhodili tři zápalné láhve naplněné benzinem. Následný požár dům zcela zničil. Z devítičlenné rodiny utrpěli popáleniny tři lidé. Anna Siváková, Petr Kudrik a jejich dvouletá dcera Natálka. Ta utrpěla popáleniny na 80 procentech těla. Její stav se postupně zlepšuje, ale dál zůstává velmi vážný. Všichni obvinění patří k příznivcům krajní pravice a hrozí jim 12 až 15 let vězení, případně i výjimečný trest. Dům si muži vytipovali náhodně, ale věděli, že v něm žije rodina s dětmi.


Ruská ambasáda v Praze
O vypovězení dvou ruských diplomatů, kteří údajně pracovali pro ruskou rozvědku, bylo rozhodnuto už letos na jaře. Se samotným vyhoštěním však Česká republika z taktických důvodů počkala až na konec českého předsednictví EU. Deníku Právo to řekl bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Podle exministra byly "přešlapy" obou diplomatů tak výrazné, že se vyhoštění nedalo vyhnout. Schwarzenberg nepotvrdil, že by se údajná provinění týkala konkrétně amerického radaru. Pokud si prý dobře pamatuje, uvedení Rusové byli vyhoštěni až poté, co opustil úřad ministra zahraničí. Schwarzenberg působil v bývalé vládě Mirka Topolánka (ODS). Úřednický kabinet Jana Fischera, který Topolánkovu vládu nahradil, prezident jmenoval 8. května. Bývalý ministr poznamenal, že ruské zpravodajské služby zajímá všechno. "Průmyslové věci, vojenské věci. Politické věci, jak se komu dostat na kobylku atd.." Informaci o vyhoštění dvou ruských diplomatů přinesl v pondělí server iDnes. S odvoláním na diplomatické zdroje napsal, že z České republiky byl vyhoštěn zástupce vojenského přidělence při ruském velvyslanectví v Praze a že dalšímu diplomatovi české úřady doporučily, ať už se nevrací z dovolené. Český premiér Jan Fischer novinářům řekl, že tuto informaci nebude komentovat. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pondělí ale označil české rozhodnutí za "další provokaci" a Rusko pak podle agentury Interfax recipročně vypovědělo dva české diplomaty.


Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) připravuje přestavbu stovek nebezpečných křižovatek v Česku Informují o tom dnešní Lidové noviny. Do revize rizikových míst se pustilo v těchto dnech se společností City Plan ve středních Čechách. Mapování má pokračovat i ve zbytku republiky. Ve Středočeském kraji z průzkumu vyplynulo, že tu je deset kritických míst, kde se během dvou let stalo víc než 100 vážných dopravních nehod. Naprosto nejhůře dopadlo křížení silnice první třídy 38 s komunikací téhož řádu číslo 12 na východním okraji Kolína. Tam se stalo téměř 200 havárií. ŘSD v jednotlivých případech rozhodne o úpravách, jimiž může být změna křižovatky na kruhový objezd, osazení semaforem nebo upravení přednosti v jízdě, píše se v LN.


Státní zastupitelství poslalo k Okresnímu soudu v Karlových Varech obžalobou na bývalé manažery krajské nemocnice Vladimíra Keřku a Davida Hanzla. Zjistila to Mladá fronta Dnes. Za porušení povinností při správě cizího majetku jim hrozí až pět let vězení. Měli způsobit škodu 2,5 milionu korun, uvedla karlovarská státní zástupkyně Dana Woydichová. Nic bližšího k výsledku vyšetřování protikorupční policie sdělit nechtěla. Nemocnici v letech 2006 a 2007 řídili manažeři (včetně Hanzla a Keřky) z firmy Česká zdravotní, kterou si najal Karlovarský kraj. V roce 2007 nemocnice prodělala 121 milionů korun. Audit, který si kraj nechal posléze zpracovat, prokázal, že nemocnice nakupovala předražený zdravotnický materiál. Dodávaly ho i firmy, které byly s Českou zdravotní spřízněny a personálně propojeny, uvádí MfD.


Deník Právo se zaměřil na předvolební kampaň nového politického subjektu TOP 09, konkrétně billboardy zobrazující jeho lídra Karla Schwarzenberga. Ty doslova zaplavily zemi a jsou např. i před vjezdem do jisté východočeské zoologické zahrady. Kdo by si v tu chvíli nevzpomněl na prostořeký výrok Karla Marxe: "Tajemství šlechty je v zoologii." Tím spíše, že vkusné předvolební poutače byly pořízeny za přebytečné miliony jistého úspěšného veterináře, konstatuje Právo. Podle něj v názvu strany, kterou kromě Schwarzenberga reprezentuje i Vlasta Parkanová, chybí písmenko R, jako radar.. Místo TOP by se měla jmenovat TOPR. Radar za každou cenu, radar s jakýmikoliv důsledky, radar proti vůli většiny národa. T jako tradice? Jaké tradice chce vlastně strana hájit, ptá se deník Právo. Snad ne ty, které vedly ke studené válce. O jako odpovědnost? V případě instalace radaru by se o odpovědnost za dohled nad ním podělili Rusové s Američany. A konečně je tady P značící prosperitu. Prozatím lze pouze odhadnout, o kolik by vzrostla prosperita firmy Boeing, jež by zakázku realizovala. V každém případě by strany měly jít do voleb s otevřeným hledím. Té, které z názvu vypadlo strategicky veledůležité písmenko, se to zrovna moc nepovedlo. A několik billboardů v Brdech to určitě nespraví, uzavírá Právo.


Sestěhování specializovaných útvarů s celorepublikovou působností do jedné budovy se odkládá na neurčito. Důvodem je nedostatek peněz, uvádí deník E15. Důvodem soustředit protikorupční a protidrogovou policii, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a další jednotky pod jednu střechu měla být podle exministra vnitra Ivana Langera (ODS) snaha ušetřit na vysokých provozních nákladech objektů, v nichž tyto složky neuniformované policie v současnosti sídlí. Langer podle E15 zároveň chtěl lukrativní budovy, které se nacházejí zejména v Praze, prodat. Od vzniku Národního kriminálního úřadu si bývalé vedení rezortu slibovalo především lepší komunikaci mezi specializovanými útvary a lepší koordinaci jejich práce. Výhrady neměla ani opozice. "Prosazoval jsem to už v době, když jsem byl ministrem," cituje E15 Langerova předchůdce ve funkci ministra vnitra, sociálního demokrata Františka Bublana. ČSSD si nyní zařadila vznik Národního kriminálního úřadu do volebního programu.


Podvedení klienti zkrachovalého podílového fondu Futurum Aurum žalují stát o náhradu škody. Během srpna podali téměř stovku žalob a domáhají se zhruba 50 milionů korun, tedy části investice a ušlého zisku. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Klienti viní ministerstvo financí z toho, že zanedbalo dozor nad fondem. Majetek z něj vyvedl před třinácti lety ruský podnikatel Alim Karmov prostřednictvím Investiční společnosti Futurum (ISF), která fond spravovala. "Ministerstvo financí vždy odmítalo, že by se v souvislosti s výkonem dozoru nad Investiční společností Futurum dopustilo nesprávného úředního postupu. ČR tak nemůže být odpovědná za škody vzniklé podílníkům fondu," komentoval žaloby mluvčí resortu Ondřej Jakob. Podílníci chtěli žalovat stát už dříve, ale protože likvidace ISF byla ukončena až letos, po deseti letech, museli počkat, připomíná MfD.