Národní muzeum bude v Terezíně restaurovat 20 vzácných předmětů ze Sýrie

Národní muzeum přivezlo dvacet vzácných sbírkových předmětů ze Sýrie, z nichž některé jsou staré až 4000 let. Odborníci je budou restaurovat v Terezíně. Artefakty pocházejí z doby bronzové a antiky. Transport z Damašku se uskutečnil za pomoci Armády České republiky. Novinářům to v restaurátorské dílně Národního muzea v Terezíně řekl ředitel muzea Michal Lukeš.

Mezi předměty je poškozená socha z Palmýry, bronzová jehlice z Ugaritu či tři kamenné náhrobní reliéfy z Palmýry. Práce na restaurování potrvají rok a přítomni u nich budou syrští odborníci. Po dokončení prací artefakty nevyčíslitelné historické hodnoty vystaví Národní muzeum a poté se vrátí zpět do Sýrie.

Česká republika byla mezi prvními zeměmi, které nabídly Sýrii pomoc v době válečného konfliktu. "Čeští odborníci poskytli materiály k záchraně předmětů. Teď přivezli vzácné díly, které budou restaurovány a následně vystaveny. Doufám, že spolupráce bude příkladem pro jiné státy, aby se podílely na záchraně kulturního dědictví, které nepatří jen Sýrii, ale celému světu," uvedl zástupce velvyslanectví Sýrie Samir Masad.