Národní muzeum prodloužilo výstavu Sluneční králové do června

Výstava Sluneční králové v pražském Národním muzeu (NM) je prodloužena do 6. června. Vzácné artefakty z archeologických nálezů z Egypta měly být původně k vidění do 7. února. Kvůli epidemii nemoci covid-19 byla výstava přístupná veřejnosti jen 65 dní, za které si ji stihlo prohlédnout přes 35.000 lidí. Výstavu budou moci lidé navštívit, jakmile to epidemická situace dovolí.

Výstava Sluneční králové byla v hlavní budově Národního muzea slavnostně zahájena na konci loňského srpna. O možnosti prodloužení začalo vedení muzea jednat s Nejvyšší radou pro památky Egypta a dalšími zahraničními i českými zapůjčiteli koncem loňského roku. Muzeum si muselo vyjednat také prodloužení pojistky vystavených artefaktů a další zajištění státní garance.

Výstava, která se připravovala dlouhá léta, zahrnuje soubor 300 exponátů včetně 80 předmětů nalezených českou expedicí v archeologické lokalitě Abúsír, kde čeští vědci působí už pět desítek let. Výstava také připomíná předloňských sto let české egyptologie.