Návrat klientů CK Harmonie zřejmě zajistí jiné kanceláře

Zhruba 100 klientů cestovní kanceláře Harmonie Medical se již vrátilo ze strastiplného zájezdu do Chorvatska domů. Návrat dalších asi 200 klientů, které tato cestovní kancelář z Háje ve Slezsku nechala o víkendu na Jadranu bez zaplaceného ubytování, zřejmě zajistí jiné cestovní kanceláře. Ministerstvo zahraničních věcí i český konzulát ve Splitu již požádal o pomoc české CK i dopravce.

CK Gloden City Tour již podle vedoucí českého konzulátu ve Splitu Veroniky Honcové nabídla, že pro klienty vypraví čtyři až pět autobusů a v úterý, kdy jim končí platnost ubytování, je přiveze. Pomoc nabídly i Vítkovice Tours a další CK.

Cestu si ale budou lidé muset zaplatit sami. Ministerstvo zahraničních věcí totiž nemůže hradit návrat klientů. Úřad může jen pomoc zprostředkovat, logisticky pomáhat, informovat příbuzné a podobně, řekl šéf tiskového oddělení MZV Karel Borůvka.

Mezi klienty CK jsou i zdravotně handicapovaní, lidé po operacích páteře a kyčlí či kardiaci. Převažují důchodci, ale jsou tam i malé děti. Na léčebný pobyt odjeli ve čtvrtek. Za zájezd zaplatili 15 až 30 tisíc korun.

Již v sobotu v noci konzulát zajistil návrat asi stovce klientů CK Harmonie. CK Golden City Tour jich přivezla do Prahy asi 53, další lidi dovezla CK Oasa, nebo dopravce Petr Ludvík a další firmy. CK Vítkovice Tours zajistila v Makarské ubytování skupince klientů, které ve středu přiveze do Ostravy.

Majitelka CK Harmonie Medical Hana Vitečková není telefonicky k zastižení. Rovněž telefony na obou pobočkách firmy v Praze a v Háji ve Slezsku nikdo nezvedá. CK údajně dluží peníze jak v Chorvatsku, tak autobusovému dopravci.

CK Harmonie Medical zřejmě nebyla pojištěná proti následkům insolvence. Ministerstvo pro místní rozvoj již loni podalo podnět živnostenskému úřadu, aby jí odebral licenci. MMR totiž obdrželo od pojišťovny koncem loňského roku oznámení, že kancelář neuzavřela zákonné pojištění proti následkům úpadku. Nyní již MMR nemůže ve věci nic podnikat. Věc je v řízení živnostenských úřadů, které musí nepojištěné cestovní kanceláře odebrat licenci. Zda se tak již stalo, MMR ani neví, vysvětlil mluvčí Petr Dimun.

Klienti tak zřejmě nebudou mít nárok na pojistné plnění a peníze budou moci na CK vymáhat pouze soudní cestou.

Letos již pool pojišťoven řeší čtyři krachy CK. Další podnět obdržel tento týden. Podle agentury Mag Consulting hrozí letos krach dalším dvěma až třem menším cestovním kancelářím.